Германската Varengold Bank AG е постигнала споразумение да придобие 20

...
Германската Varengold Bank AG е постигнала споразумение да придобие 20
Коментари Харесай

Германска банка придобива 20% от българска платформа за кредитиране


Германската Varengold Bank AG е постигнала съглашение да придобие 20 % от основаната в България платформа за споделено (peer-to-peer/P2P) кредитиране - Klear, която има водещи позиции в развиващия се финтех сегмент в Югоизточна Европа (ЮИЕ). Двете страни към този момент са подписали съглашение, а акциите, предмет на договорката, се чака да бъдат трансферирани на банката до края на второто тримесечие на годината, се споделя в публично официално съобщение на Varengold Bank AG.

Това е първа инвестиция на Varengold Bank в P2P компания от ЮИЕ. Германската банка откри собствен клон в София през ноември 2018 година с концепцията да го трансформира в главен център за разширението на активността на институцията в района.

Varengold Bank ще поддържа развиването и растежа на Klear с финансиране за 1.5 млн. лева, включващо дялова инвестиция и заем. Средствата ще бъдат употребявани за разширение на активността на платформата в България и ЮИЕ.            

Klear дава от една страна опция на физически лица да осъществят доходоносни вложения, като отпускат заеми на консуматори, които се нуждаят от финансиране. Кредитополучателите въпреки това имат опция да изтеглят заем бързо, елементарно и при рационални равнища на лихвените проценти. До този миг през платформата 1175 вложители са отпуснали 938 заема на стойност малко над 8 млн. лв..      

Klear е основана от Луик льо Пишу, Лукаш Лукашевски и Николай Станев, които имат богат опит в потребителското кредитиране. Мисията на компанията е да внесе повече правдивост и бистрота в връзките кредитор-кредитополучател във връзка с лихви и рентабилност. Klear е избирана две следващи години - през 2017 и 2018 година, за „ Най-добър финтех стартъп “ в българското издание на надпреварата Central European Startup Awards.   

По последни данни от отчета European Alternative Finance Benchmarking към 2017 година пазарът на така наречен различно онлайн финансиране в Европа, което включва и P2P платформите за кредитиране, отбелязва растеж от 36% за година до 10.4 милиарда евро, включително размерите и във Англия. Без Англия растежът е 63% до 3.3 милиарда евро., демонстрират още данните. В интервала 2013-2017 година средногодишният ритъм на напредък за бранша в Европа доближава 80%. Също по този начин, на европейско равнище единствено през 2017 година през marketplace платформите е отпуснато потребителско финансиране в размер на 3.8 милиарда евро, съгласно данните на Statista. Очакванията са до 2022 година размерът му да се утрои до 10.3 милиарда евро.       
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР