Германската столица Берлин може да забрани на чужденци да купуват

...
Германската столица Берлин може да забрани на чужденци да купуват
Коментари Харесай

Европейска столица може да забрани на чужденците да купуват жилища

Германската столица Берлин може да забрани на чужденци да купуват недвижими парцели в града. Градските управляващи обмислят разновидности по какъв начин да лимитират покупките на непознати вложители, чиято интервенция трансформира берлинските парцели в най-бързо поскъпващите в света, написа Handelsblatt.

" Финансовият сенатор (т.е. финансов министър) на Берлин изследва оферти по какъв начин да се попречва спекулацията на пазара на жилища ", съобщи кметът Михаел Мюлер пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Властите в немската столица наподобява са въодушевени от образеца на Нова Зеландия, която неотдавна ограничи продажбите на парцели на чужденци. Вече единствено жителите и непрекъснатите поданици на островната страна имат право съществуващи еднофамилни жилища на територията й. Чужденците към момента могат да купуват жилища в новопостроени здания и нови еднофамилни къщи.

 Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват жилища
Тази страна забрани на чужденци да купуват жилища

В опит да охлади пазара

Новозеландските управляващи постановиха ограничаването поради полуделия заможен пазар и непрекъснато растящите цени през последните 6 години. В най-големия град Окланд 60% от жилищата са благосъстоятелност на чужденци.

Берлин - най-хубавата вероятност

Оказва се, че сега Берлин има доста общи неща с пазара в надалеч по-малката страна на другия завършек на света. До 68% от жилищата в града са продадени на чужденци през 2015 година, по данни на локалните управляващи. Това значи, че 2 от всеки 3 продадени жилището имат непознат притежател. Увеличението е голямо: през 2009 година единствено 14% от жилищата са продадени на чужденци.

Този % е и доста по-висок от оня в останалата част от Германия: съгласно проучване на Handelsblatt до 40% от всички жилища в страната и към 50% от бизнес парцелите се продават на интернационалните вложители. Това съществено оскъпява парцелите и ги прави все по-трудно налични за локалните поданици.

 Берлин е градът, в който жилищата нарастват най-бързо
Европейска столица е градът, в който жилищата нарастват най-бързо

Европа господства измежду най-горещите имотни пазари

В Нова Зеландия градове като Окланд бяха пострадали от фрапантно нарастване в цената на парцелите през последните няколко години. Цените там набъбнаха с големите 75% единствено за 4 години, а през 2016 година междинната цена на къща в града доближи 1 млн. новозеландски $ (около 574 000 евро). Това е повече даже от междинната цена в Лондон - който към момента е един от най-скъпите покупка на жилище в света.

Пазарът на недвижими парцели в Берлин не е полудял чак толкоз - най-вероятно поради контрола върху наемите, какъвто няма в Нова Зеландия - само че към този момент стартира да се конкурира с тези напомпани цени.

Средните цени на парцелите в немската столица се покачват с 20.5% през 2017 година, нараствайки с повече от 120% от 2004 година насам, по данни на консултантската компания Knight Frank.

 Къде в Германия е по-евтино да си купим жилище, вместо да го наемем?
Къде в Германия е по-евтино да си купим жилище, вместо да го наемем?

Лихвите по ипотеки са най-ниските за последните 70 години

Недвижимите парцели в цяла Германия - освен в Берлин, само че и в Хамбург, Мюнхен и Франкфурт - се смятат за забавни за задграничните вложители заради редица аргументи. Обществената непоклатимост, държавните услуги, местоположението в центъра на Европа, положителните условия на живот и опасността от идния Brexit вършат жилищата в страната все по- привлекателни. Тенденцията за вложения в парцели в немската столица също се резервира.

Консултантската компания Pricewaterhouse Coopers слага 3.7-милионния Берлин на върха на листата си с капиталови вероятности през 2018 година и го дефинира като втория най-активен пазар на парцели в Европа след Лондон.

И до момента в който Bundesbank предизвестява, че парцелите в града са надценени, непрекъснато възходящото население, жилищата, които към момента са по-евтини, в сравнение с в други огромни европейски столици, и ниските лихви значат, че привлекателността на Берлин надали ще изчезне скоро.

 Жилищният пазар в Берлин безусловно избухна през последните години
Жилищният пазар в Берлин безусловно избухна през последните години

Репутацията на Берлин като център на изкуствата и процъфтяващия бранш на страртиращите компании трансформират апартамент в града в " знак на статута " на китайските вложители, споделя немски сътрудник по недвижими парцели.

" Преди няколко години германците, които правеха бизнес в Китай, към момента обясняваха къде се намира Берлин, добави той. Вече не е по този начин ", отбелязва той, представен от локални медии.

Кметът Мюлер и неговата администрация считат всичко това за леко проблематично. Германия има потребност от 1.9 млн. налични жилището, 310 000 от които в Берлин, разкрива " Фондация Ханс Бьоклер ".

 Берлин блокира първа китайска договорка
Берлин блокира първа китайска договорка

Германия е обезпокоена

За съпоставяне в Окланд, Нова Зеландия липсват 45 000 жилища за отдаване чартърен на налична цена. Като % на глава от популацията, дефицитът на жилища в Берлин (8.93%) в действителност е по-голям от този в Окланд (около 1.6%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР