Германската стартираща компания Next e.GO Mobile SE е фирмата, с

...
Германската стартираща компания Next e.GO Mobile SE е фирмата, с
Коментари Харесай

Кирил Петков разкри името на автомобилната компания готова да инвестира у нас

Германската започваща компания „ Next e.GO Mobile ” SE е компанията, с която страната е на финалната права да контракти инвестиция от 140 млн. евро в построяването на цех в България. Това заяви служебният министър на стопанската система Кирил Петков по време на брифинг в Министерски съвет. Очакваше се  името на компанията да бъде разкрито след сключване на меморандум тази събота сред нейни представители и публични лица на държавно равнище от наша страна. Оповестяването на името на евентуалния вложител, анонисарн през вчерашния ден от Кирил Петков стана по-рано поради оповестена непотвърдена информация в някои медии.

„ В България до 2 години се чака да се създават електрически автомобили на немската компания e.GO Mobile “, разгласи Петков. Компанията е една от двете с хомологация за Европейски Съюз, т.е. за издаване на позволителен режим от формален орган.

Друга огромна компания в България - Bosch, действително ще дава много от частите за тези коли и те ще бъдат създавани у нас. " Не приказваме единствено за асемблиране, а приказваме към този момент за клъстър - по какъв начин български компании, които създават елементи, ще продават на коли, които се създават в България за експорт ", посочи Петков. Той опроверга информацията, че по тази договорка се работи доста от от дълго време. По думите му, действително сделката е реализирана в последните 5 седмици. " Щом още не мога да го разглася като финално решение, смятайте, че още нищо не е решено ", добави той.

Според министъра немската компания бърза, тъй като сега конкуренцията за електрически автомобили е огромна и " който излезе първи на пазара с най-новите коли, има преимущество ". " Надяваме се, че действително до 2 години ще бъде строителството на завода и ще имаме първите създадени коли ", добави той.

Next e.GO Mobile е учредена през 2017 година в северно немския град Аахен от професора в локалния университет Гюнтер Шу. Той основава през 2010 година друга компания за електрически транспортни средства StreetScooter, която е добита от немските пощи Deutsche Post през 2019 година

Компанията има един цех в Аахен и през декември 2020 година е сключила контракт за създаване на фабрика и в Гърция, която се чака да бъде приключена до 2 години. Към момента компанита има 4 модела, като се концентрира най-вече над налични градски мини коли.

По информация на TechCrunch Next e.GO Mobile е провела втори рунд за набиране на вложения през февруари тази година, в който е привлякла 30 млн. евро. Сред вложителите в нея е артистът Едуард Нортън, прочут с присъединяване си във кино лентата „ Боен клуб “, както и фондът за рискови вложения Moore Strategic Ventures, която има над 30 вложения в компании от вида на Outdoorsy - американска онлайн платформа за отдаване чартърен на каравани и кемпери.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР