Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще обяви днес резултатите от гласуването

...
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще обяви днес резултатите от гласуването
Коментари Харесай

Социалдемократите обявяват днес дали ще влязат в коалиция с Меркел

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще разгласи през днешния ден резултатите от гласуването на въпроса дали да поддържат, или да отхвърлят втора поред огромна коалиция с консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел.

Гласуването се реализира по пощата и коства на социалдемократите милион и половина евро. Въпросът, на който членовете на ГСДП трябваше да отговорят при гласуването, е дефиниран по следния метод: " Трябва ли Германската социалдемократическа партия да подпише съдружното съглашение от февруари 2018 година, контрактувано с Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС)? - Да или не. "

Блокът на Меркел, който включва ХДС и баварския ХСС, стартира диалози за коалиция с ГСДП, откакто договарянията с две по-малки партии (Зелените и Свободните демократи) се провалиха през ноември.

Социалдемократите в началото обявиха, че ще бъдат в съпротива в опит да изчистят имиджа си и да върнат доверието на гласоподавателите, откакто получиха най-слабия си избирателен резултат след Втората международна война. По-късно обаче те бяха подложени на мощен напън да стартират договаряния с Меркел за нова " огромна коалиция ", с цел да се избегне политическа рецесия в страната.

В началото на февруари партиите съумяха да се спогодят, само че Меркел понесе съществени рецензии за това, че е направила доста отстъпки пред социалдемократите и им е дала основни ведомства, в това число и могъщото финансово министерство.

Сделката провокира и земетресения в Социалдемократическата партия, чийто ръководител Мартин Шулц, в началото спряган за нов външен министър, бе заставен да се откаже и от министерското кресло, и от водачеството в партията. Все по-активно стартира да става младежкото крило " Юсос ", чийто водач Кевин Кюнерт отхвърля обединението.

В края на предишния месец ХДС утвърди договорката, само че все по-често започнаха да се чуват мнения, че е настъпил политическият залез на Меркел и даже че тя приготвя правоприемник в лицето на новия общоприет секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (261)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР