Германската Osram има завод край Пlовдив, който реално също ще

...
Германската Osram има завод край Пlовдив, който реално също ще
Коментари Харесай

Австрийската AMS ще купи германската компания за осветителна техника Osram

Германската Osram има цех край Пlовдив, който действително също ще има нов притежател следващата година

[Osram] Австрийския производител на датчици AMS ще купи немската компания за осветителни тела Osram за 4.6 милиарда евро. В прессъобщение AMS заяви, че 59.3% от акционерите на Osram са одобрили офертата от 41 евро за акция, с което е преминат нужния предел от 55% от капитала. Компанията се продава от предходната година, като през това лято съвсем несъмнено бяха определени за купувачи два американски фонда. Сега обаче AMS е дала по-добра оферта.

Австрийската компания ще удължи и периода, в който акционерите на Osram ще могат да продадат акциите си - до 24 декември тази година. Ams, която за 2018 има доходи от 1.6 млрд евро, държи 19.99% от Osram като ще закупи останалите акции на компанията с кеш. Преди две години Osram построи цех за осветителни системи край Пловдив.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Втори опит

През лятото AMS насочи оферта за Osram от 38.5 евро за акция,но акционерите на немския производител отхвърлиха договорката откакто нужния предел (тогава 62.5%) не бе доближат. След като първата оферта от почти 4.3 милиарда евро се оказа незадоволителна, AMS усили препоръчаното, само че понижи прага от 62.5% на 55%, защото със своите 19.99 % в Osram е най-големият акционер в компанията все още. Когато насочи втората си оферта през октомври австрийският производител на датчици, чиито акциите се търгуват на швейцарската борса, разгласи, че няма да има трети опит и това е последното и финално предложение, като притисна на няколко пъти акционерите на немската компания да отговорят в период. В понеделник периода за гласоподаване на договорката от акционерите завърши, и във вторник AMS заяви, че е достигнала нужния предел от 55%.

Трети опит

Osram е немски производител на осветлителни тела с над 100 годишна история, само че в последните години компанията изпитваше проблеми с главния си бизнес, който е осветителни тела за автомобилната промишлеността. През юли тази година американските фондове Bain Capital и The Carlyle Group насочиха обща оферта за компанията при 35 евро за акция с предел на утвърждение от 70%. Според Washington Post тя е щяла да бъде утвърдена, в случай че няколко седмици по-късно AMS не бе предложила повече. Това принуди Carlyle Group да се отдръпна, а откакто Bain Capital не откри различен сътрудник, с цел да усили предлагането си, също се отхвърли по-късно.

Целта на договорката

Комбинацията от Osram и ams ще сътвори международен водач в сензорни решения и осветяване с почти 5 милиарда евро доходи. Австрийската компания, която е една от доставчиците на Apple, ще финансира офертата посредством композиция от на личен капитал и дълго. Кредитори по договорката са британската банка HSBC и швейцарската UBS. След като заема бъде гласуван от акционерите на AMS, договорката ще би трябвало бъде утвърдена и от финансовия регулатор на Германия, като се чака сливането да бъде приключено до края на първото полугодие на 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР