Германската компания BioNTech може да разработи ваксина срещу нови варианти

...
Германската компания BioNTech може да разработи ваксина срещу нови варианти
Коментари Харесай

BioNTech с готовност да разработи ваксина за нови варианти на COVID-19 за сто дни

Германската компания BioNTech може да създаде ваксина против нови разновидности на ковид за 100 дни, съобщи ТАСС, като цитира изявление на основния изпълнителен шеф Угур Шахин и на шефа, отговарящ за медицинските проучвания, Йозлем Тюреджи пред френското издание "Еко ".
"Разполагаме с потвърдила своята успеваемост технология, която ни разрешава да създадем нова ваксина за 100 дни, в случай че това се наложи ", споделя Шахин. Той напомня, че "за да бъде сходна ваксина подготвена за приложимост, би трябвало да премине тествания от регулаторните органи и от съответните държавни ведомства ".
На въпрос дали основаната към този момент от Pfizer/BioNTech ваксина е ефикасна против новите разновидности на COVID-19, Тюреджи дава отговор: "Ако е належащо тази ваксина да се приспособява към нови условия, това е доста елементарно въз основа на технологията за осведомителна РНК ". Тя изяснява, че това е правено стотици пъти на пробно равнище при проучвания за рак. "Трябва да променим генетичния код на шиповидния протеин на истинския вирус с кода на новия вид на ковид във имунизацията ", споделя Йозлем Тюреджи.
Компанията сега употребила този способ, с цел да работи върху ваксина против индийския вид на новия ковид. "Първата партида осведомителна РНК към този момент е основана за тестване на ваксина, приспособена към разновидността Делта ", споделя тя. Според Тюреджи тази разработка е лишила няколко седмици. Компанията възнамерява да стартира клинични изпитвания на препарата през месец август.
Изпълнителният шеф на BioNTech Угур Шахин споделя, че се организират лабораторни проучвания на кръвни проби от имунизирани хора, с цел да се дефинира дали към този момент употребяваната ваксина дава отбрана против нови разновидности на COVID-19. "Тествахме 30 разновидността и нашият препарат имаше обезвреждащо деяние. По отношение на някои разновидности интензивността на антителата се оказа ниска, от време на време 2-3 пъти ", прецизира ученият.
По отношение на развиването на пандемията, Угур Шахин предвижда, че "вирусът ще остане дълго време ". "Ще продължи да мутира, от време на време ще се появяват дребни епидемиологични огнища в страните по света ", изяснява той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР