Германската компания BioNTech днес ще се яви пред съда като

...
Германската компания BioNTech днес ще се яви пред съда като
Коментари Харесай

Германка съди BioNTech за странични ефекти от ваксината Comirnaty

Германската компания BioNTech през днешния ден ще се яви пред съда като ответник по дело, заведено от германка, която претендира за обезщетение за хипотетични странични резултати от Коронавирус имунизацията Comirnaty, съобщи Ройтерс. Искът е за 150 000 евро обезщетение. Не е ясно кой ще заплати правосъдните разходи или компенсацията, в случай че дамата завоюва делото.

Ищцата е поискала името й да не бъде оповестявано, като се е позовала на правото си на цялост на персоналния живот, според настоящото немско законодателство. Тя претендира компенсацията за телесни повреди и неопределени материални вреди, като твърди, че е страдала от болки в горната част на тялото, подути крака, отмалялост и нарушаване на съня заради имунизацията.

Адвокатът й Тобиас Улрих съобщи пред Ройтерс, че има за цел да оспори в съда оценката, направена от регулаторния орган на Европейски Съюз – ЕMA и на немските органи за оценка на имунизациите, че препаратът на BioNTech има позитивен профил риск-полза.

Германският фармацевтичен закон дефинира, че производителите на медикаменти или ваксини са виновни да платят обезщетение за странични резултати само, в случай че здравната просвета потвърди, че продуктите им предизвикват непропорционални вреди по отношение на техните изгоди, или в случай че информацията в листовката към лекарствения артикул е неправилна.

BioNTech, която има разрешението за търговия в Германия с имунизацията, създадена с Pfizer, съобщи, че след деликатно обсъждане заключава, че казусът е безпочвен.

„ Положителният профил полза/риск на препарата Comirnaty остава подобен и профилът на сигурност е добре доказан “, показаха от BioNTech.

Европейската организация по медикаментите е безапелационна, че Comirnaty е най-често употребяваната в Западния свят и е безвредна за приложимост.

Безпрецедентната експедитивност, с която бяха създадени имунизациите против COVID-19 по време на пандемията, съгласно регулатора значи, че евентуалните нежелани странични резултати може да не са били открити толкоз елементарно, колкото биха били при обичайно по-дълги тествания.

EMA съобщи с решителност обаче, че наблюдението на сигурността не е било компрометирано по време на бързата оценка.

Досега EMA е записала съвсем 1,7 млн. спонтанни известия за хипотетични странични резултати, което значи към 0,2 за всеки 100 приложени дози.

Почти 768 млн. дози ваксини са били приложени в Европейското икономическо пространство (ЕИП), което включва 27-те страни членки на Европейски Съюз, плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Най-честите краткотрайни нежелани реакции са главоболие, тресчица, отмалялост и мускулни болки.

Според осведомени източници в някои от споразуменията на Европейски Съюз за закупуване на едро с производители на ваксини, в това число BioNTech-Pfizer, съдържат цялостно или отчасти освобождение от отговорност както за правосъдни разноски, по този начин и за евентуални обезщетения, което може да принуди държавните управления на Европейски Съюз да поемат част от разноските.

Подобно на доста страни, Германия също има скица за финансова поддръжка в обществения бранш за хора, които са понесли трайни увреждания от ваксини, известна като Програма за обезщетение без виновност, само че присъединяване в програмата не блокира някой, който търси обезщетение настрана.

Съединени американски щати предоставиха на производителите имунитет от отговорност за ваксини против COVID-19, които получат регулаторно утвърждение.

Адвокатската адвокатска фирма, която съставлява дамата, разгласи, че е завела близо 250 каузи на клиенти, търсещи обезщетение за хипотетични странични резултати от имунизациите против COVID-19. Друга адвокатска адвокатска фирма в Германия заяви, че води каузи по 100 сходни случая. Има заведени и няколко каузи от същия темперамент в Италия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР