Германската канцлерка Ангела Меркел спомена избиването на 1,5 милиона арменци

...
Германската канцлерка Ангела Меркел спомена избиването на 1,5 милиона арменци
Коментари Харесай

Меркел: Издевателствата над арменците няма и не трябва да бъдат забравени

Германската канцлерка Ангела Меркел загатна избиването на 1,5 милиона арменци през 1915 година след срещата в Ереван с арменския министър председател Никол Пашинян, като съобщи, че издевателствата над арменците няма и не би трябвало да бъдат забравени, съобщи Ройтерс. Меркел избегна потреблението на думата „ геноцид “, като по този начин си спести евентуално повтаряне на напрежението с турския президент Реджеп Тайип Ердоган от 2016 година, откакто немският парламент дефинира тези събития като геноцид.

 © Българска телеграфна агенция
Меркел назова възпоменателната гала в Бундестага през 2016 година „ значима стъпка в културата на възпоменанието “, само че акцентира, че употребяваният там термин „ геноцид “ е бил политическо, а не законово определение. Германия е подготвена да поеме отговорността по решаването на спора в Нагорни Карабах, съобщи Меркел, представена от ТАСС. Берлин също по този начин е подготвен да спомага на Армения за либерализация на визовия режим с Европейски Съюз. Тя добави, че с Пашинян са разискали битката с корупцията и стопански тематики. Това е първа аудиенция на немски канцлер в Армения и тя бе избрана като историческа от премиера Никол Пашинян.
 Холандия призна арменския геноцид, Турция реагира остро Холандия призна арменския геноцид, Турция реагира остро
Холандският парламент гласоподава резолюция, с която призна всеобщото изтребване на арменци от турската войска по време на Първата международна война за геноцид....
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР