Германската канцлерка Ангела Меркел ще се оттегли от поста си

...
Германската канцлерка Ангела Меркел ще се оттегли от поста си
Коментари Харесай

Меркел ще остави след себе си противоречивия проект за „Северен поток 2“

Германската канцлерка Ангела Меркел ще се отдръпна от поста си през септември, само че оставя след себе си спорния план за газопровода " Северен поток 2 ". По-нататъшната му орис ще се взема решение от приемника ѝ в Берлин. Междувременно Москва направи своя избор, повеждайки офанзива против един от любимците за поста ѝ – лидерката на Зелените Аналена Бербок, написа вестник „ Банкеръ “.

" Северен поток 2 " внесе напрежение в връзките сред Германия, от една страна, и прилежащите ѝ страни, управителните органи на Европейския съюз и Съединените щати. Според критиците на газопровода той ще ускори немската енергийна взаимозависимост от все по-настъпателната Русия. Осъществяването на мегапроекта за 11 милиарда $ в продължение на години бе придружено от възражения, само че с помощта на упорството на Меркел и съветския президент Владимир Путин към този момент е съвсем приключен. Когато това стане обаче, газопроводът ще би трябвало да бъде пуснат в употреба, а природозащитните организации и партията на Зелените са се зарекли да не позволен това да се случи.

С отдръпването на Меркел ориста на плана ще бъде оставена в ръцете на немските гласоподаватели, които ще изберат нов парламент през септември. От тях ще зависи дали ще предадат ръководството на гневната противничка на съветския газопровод Аналена Бербок от Зелените, или на претендента на Християндемократическия съюз Армин Лашет, който поддържа плана.

Германската социалдемократическа партия, която е допустимо да взе участие и в идната ръководеща коалиция в Берлин, също е на страната на тръбата. Газпроводът в действителност е значително рожба на ексканцлера и някогашен водач на партията Герхард Шрьодер, който е шеф на плановата компания " Северен поток 2 ", както и на колоса " Роснефт ". Либералната партия е срещу плана.

В отбраната си на газопровода Германия на процедура бе сама против всички. Европарламентът се опълчи на строителството му от съображения за сигурност и поради това, че ощетява Украйна. Съединените щати и някогашният президент Доналд Тръмп също се оповестиха срещу, като предходната администрация утвърди тежки наказания за преустановяване на начинанието.

През май обаче новият президент Джо Байдън анулира глобите, като той и Меркел се договориха да намерят метод да стане по този начин, че Русия да не може да изнудва Украйна и други страни, откакто тръбопроводът влезе в употреба. В средата на юли канцлерката направи последното си публично посещаване във Вашингтон, където тя и Байдън " се схванаха ", че сред тях няма единодушие във връзка с плана. Сенатът на Съединени американски щати обаче продължава да блокира всички дипломатически назначения на Байдън в символ на митинг против завършването на газопровода.

Меркел съобщи, че Германия ще подсигурява статута на Украйна като директна страна даже и след завършването на " Северен поток 2 ", само че съгласно съперниците ѝ страната не разполага със средствата да извърши такова заричане. Попитана какво по-конкретно може да се направи, самата канцлерка изясни, че Европейски Съюз разполага с " голям брой принадлежности ", които да употребява, в случай че доставките през Украйна спрат.

Освен че се разграничават в отношението си към газопровода, двамата любимци за поста на Меркел – Бербок и Лашет, имат кардинални разлики към връзките с Русия:

Ако Лашет стане канцлер, Кремъл евентуално ще е по-благосклонен към немските стопански ползи и ще продължи съдействието в духа на " Северен поток 2 ", което пък ще способства за разделяне сред съдружниците от двете страни на Атлантика.

От друга страна, Бербок се афишира за външна политика, в доста по-голяма степен основана на западната взаимност и споделените полезности. Влизането ѝ в канцлерството обаче няма да се изчерпва с по-твърд курс по отношение на Русия. Заставането ѝ отпред на немската политика ще има съществено отражение върху целия Европейски съюз. По времето на Меркел Брюксел значително си затваряше очите пред антилибералните трендове в Унгария и Полша, както и към корупционните проблеми в цяла Източна Европа и изключително в България. Това бе подбудено от желанието да не се нарушава европейската единодушие след напускането на Англия, както и да се поддържат положителните връзки с държавните управления, ръководени от съдружници на Европейската национална партия. Но промяната на властта в Берлин може да докара до едни доста по-безкомпромисни Германия и Европейски Съюз.

Русия прочее напълно не стои безучастно в очакване на това кой ще поеме юздите на немската политика. Както означи " Блумбърг ", Зелените са съобщили на немските служби за сигурност за огромно количество хакерски офанзиви, ориентирани против лидерката им, чийто евентуален източник е Русия. Представители на партията са получили голям брой фишингови имейли, чиято цел евентуално е установяването на шпионски стратегии на компютрите на получателите им. Германското контраразузнаване приема тези дейности като разпространяване на съветска стръв, отбелязва организацията.

Срещу Бербок е разгърната и дезинформационна акция. Според публикувана във Facebook информация тя да вземем за пример била споделила, че вдовишката пенсия би трябвало да бъде отстранена, с цел да се финансира поддръжка за бежанци. Въпреки че Зелените нямат такава политика, постингът е споделен 2800 пъти в границите на един ден.

Подобни известия с подправени цитати и изображения на Бербок след нейната номинация за канцлер непрестанно се усилват в обществените платформи, в това число Facebook, Туитър, WhatsApp и Telegram.

Баербок и Зелените са доста по-често атакувани в обществените медии, в сравнение с християндемократите или социалдемократите, демонстрира изследване на " Шпигел ". Изданието преброява повече от 63 000 случая на " тирада на омразата " в обществените медии, ориентирани към Бербок – три пъти повече, в сравнение с към Армин Лашет. Към претендента на социалдемократите Олаф Шолц те са едвам 4000.

Независимо кой стои зад офанзивите, факт е, че откакто през май немските Зелени бяха изравнили социалдемократите в социологическите изследвания и даже ги изпреварваха, партията на Меркел и Лашет още веднъж има сериозна преднина, което предвещава резултати, благоприятстващи ползите на Москва.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР