Германската канцлерка Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и

...
Германската канцлерка Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и
Коментари Харесай

Ангела Меркел призова Европа да брани демокрацията

Германската канцлерка Ангела Меркел прикани Европа да брани свободата и демокрацията, в тирада по случай честванията на 30 години от рухването на Берлинската стена, оповестява Франс прес.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева дружно с сътрудниците си от Европейски Съюз взе участие в тържеството във връзка 30-та годишнина от рухването на Берлинската стена, които ще се състоят в столицата на Федерална република Германия, оповестиха от пресцентърът на Министерство на външните работи.

На 23 август 1989 година Унгария анулира рестриктивните мерки за прекосяване на границата си с Австрия и огромен брой бежанци от Германска демократична република се възползват от това. През септември водачът на Германска демократична република Ерих Хонекер подава оставка. А на 9 ноември министър-председателят на държавното управление на Източна Германия Гюнтер Шабовски афишира анулацията на рестриктивните мерки за излизане от Германската демократична република. Голямо голям брой от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от поданството. Към днешна дата са се запазили единствено няколко секции от стената в региона на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее (East Side Gallery) и на "Бернауер Щрасе ".

Церемонията по отбелязване на годишнината е пред Бранденбургската врата, а неин хазаин е ръководещият кмет на Берлин Михаел Мюлер. Участие вземат министрите на външните работи и министрите на културата на страните членки на Европейски Съюз, висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност, генералният секретар на НАТО, както и външните министри на Съединени американски щати, Канада, Русия, Коста Рика и министрите на културата от Швейцария, Русия, Грузия и Норвегия.

Берлинската стена (на немски: Berliner Mauer) служи за граница сред Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 година. Тя разделя западната част на град Берлин от цялата територия на Германска демократична република и от източната част на града. Била е дълга 155 километра.

След Втората международна война Берлин е поделен сред страните-победителки (СССР, Съединени американски щати, Англия и Франция) на четири окупационни зони. Източната зона, следена от руските войски, след това става столица на Германската демократична република. В трите западни зони контролът е реализиран надлежно от окупационните управляващи на Съединени американски щати, Англия и Франция.

Отсъствието на физическа граница сред зоните довежда до спор и всеобщо прекосяване на експерти и жители от Източен Берлин във Федерелна република Германия. За да се попречи на това на 13 август 1961 година в интервал на интензивно опълчване и изостряне на връзките сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, стартира строителството на стената. Заповедта за нейното създаване е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е нарушаване на следвоенното съглашение на страните-победителки, според което Англия, Съветският съюз, Съединените щати и Франция имат равни права по отношение на ръководството на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно издигнатата стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3.6 на 1.5 метра, със объл връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души съумяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са - всеобщото бягство по тунел, дълъг 149 метра, полет с делтаплан, пробождане сред прозорците на два прилежащи жилището.

Берлинската стена става един от най-известните знаци на Студената война. При опит да преминат стената умират сред 136 и 245 жители на Германска демократична република, бягащи на Запад.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР