Германската инфлация леко се е понижила през юни до 7,6

...
Германската инфлация леко се е понижила през юни до 7,6
Коментари Харесай

Инфлацията на Германия през юни е спаднала до под 8%

Германската инфлация леко се е намалила през юни до 7,6 на 100 на годишна основа с помощта на държавните ограничения в поддръжка на покупателната дарба в региона на превоза. Това удостовери през днешния ден статистическият институт "Дестатис " (Destatis), представен от Франс прес.
Без тези ограничения инфлацията в Германия е щяла да се форсира в допълнение през предишния месец, достигайки 8,6 на 100 на годишна основа, съгласно статистиката.
Съвкупният индикатор за инфлацията продължава да е задвижван от цените на електрическата енергия в резултат на войната в Украйна, само че се е намалил с 0,3 пункта по отношение на рекордната майска стойност от 7,9 на 100, прецизира "Дестатис ".
На месечна основа цените са останали съвсем без смяна (+0,1 на сто).
Германското държавно управление реши да предприеме краткотрайни ограничения от юни, с цел да понижи сметките за електрическа енергия на семействата.
Те включват "отстъпка за гориво " и месечен "билет от 9 евро " за публичния превоз, без високоскоростните линии, напомня президентът на "Дестатис " Георг Тил.
Цените на енергийните артикули обаче са нарастнали с 38 на 100, което е доста повече, в сравнение с през май, като мазутът за отопление е поскъпнал над двойно (+108,5 на сто), а природният газ - с 60,7 на 100 на годишна основа.
Хармонизираният показател на потребителските цени, който служи за съпоставяне на европейско ниво, също леко е отстъпил - до 8,2 на 100, само че продължава да е прекомерно надалеч от краткосрочната цел за 2 на 100 на Европейската централна банка (ЕЦБ).
ЕЦБ е твърдо решена да върне инфлацията до целевия предел от 2 на 100 и за тази цел разгласи, че покачва водещата рента с 25 базисни пункта през юли, за първи път от май 2011 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР