Германската инфлация е намаляла значително през май до 6,1 на

...
Германската инфлация е намаляла значително през май до 6,1 на
Коментари Харесай

Значителен спад на германската инфлация през май

Германската инфлация е намаляла доста през май до 6,1 на 100 на годишна основа с помощта на спада на цената на електрическата енергия, се показва в първичните данни, оповестени през днешния ден и представени от Франс прес.

Индикаторът се е намалил с 1,1 процентни пункта по отношение на април, продължавайки със спада си след пик от 8,8 на 100 през октомври, заяви в официално съобщение статистическият институт " Дестатис " (Destatis).

Спадът е по-отчетлив, в сравнение с предвидиха специалистите от " ФактСет " (FactSet), които залагаха на инфлация от 6,4 на 100.

На месечна основа цените са се намалили с 0,1 на 100, съгласно " Дестатис ".

Това закъснение се изяснява главно със спад на напрежението върху цените на електрическата енергия с помощта на напъните на Европа да си обезпечи доставки на полутечен природен газ и огромните държавни помощи, както и на намалялото търсене в международен проект. 

Цените на електрическата енергия са нарастнали през май с едвам 2,6 на 100 след 6,8 на 100 през април, 3,5 на 100 през март и 19,1 на 100 през февруари. 

Цените на питателните артикули също са се намалили, макар че не престават да са на доста високо ниво от 14,9 на 100 през май по отношение на 17,2 на 100 през април и 22,3 на 100 през март. 

" Посоката е добра, само че пътят към момента е дълъг ", съобщи Фрици Кьолер-Гайб, основен икономист на немската държавна банка Ка еф Ве (KfW).

Инфлацията се е намалила в множеството страни от еврозоната, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР