Германската икономика трудно може да е в по-добра форма в

...
Германската икономика трудно може да е в по-добра форма в
Коментари Харесай

Политическите игри на Меркел може да сложат прът в икономиката на Германия

Германската стопанска система мъчно може да е в по-добра форма сега, в който Ангела Меркел официално стартира четвъртия си мандат като канцлер. Безработицата съвсем не съществува, цените на акциите са покрай рекордни равнища и съвсем няма инфлация, написа The New York Times.

Но политическият компромис, който разреши на Меркел да остане на власт, може да значи завършек на този стопански взрив. Тя трябваше да се съгласи с настояванията на по-малкия сътрудник в класацията и върне старите равнища на регулация, отстранени през 2005, което освободи стопанската система на страната.

Сега европейските стопански системи набират инерция след дълъг интервал на усложнения. Германия е де факто водача на Стария континент - и рискува да тръгне в противоположна посока.

Меркел се изправя пред същите политически проблеми, които засягат голям брой индустриализирани страни. Животът в тях би трябвало да е прекрасен, само че за доста хора не е. Заплатите им не са се помествали, работните им места са по-малко сигурни и те имат вяра, че положителните времена са отминали.

В Германия, където безработицата е едвам 3,6%, доста ядосани гласоподаватели в изборите от предходната година, изоставиха двете съществени празненство и избраха да дадат избор за по-малки, в това число крайнодясната " Алтернатива за Германия ".

" Хората губят убеденост ", споделя Щефан Сакс, районен водач на синдиката IG Metall в Хесен. " Можеш да бъдеш уволнен от през днешния ден за на следващия ден ".

За да завоюва поддръжката на Социал демократите, Меркел направи оещания, за които критиците споделят, че ще върнат Германия назад във времето, в което страната приличаше повече на Франция - с правила, които ще пазят служащите от съкращения. Правила, които смазаха предприемачеството и растежа.

Споразумението дава повече опция на Социал демократите да въздействат върху политиката в този момент, в сравнение с при миналата коалиция. Меркел им даде контрола върху финансовото министерство и лявата партия ще се опита да понижи прецизната финансова дисциплинираност, която Германия до момента спазваше с помощта на Волфганг Шойбле.

Той бе значима фигура освен за Германия, само че и в цяла Европа, където вкара строги правила на закъсали страни като Гърция и Португалия - в подмяна на помощ от останалата част от еврозоната.

Освен това, той ги накара да последват немския образец в промените на трудовия пазар, а точно да понижат рестриктивните мерки при наемането и освобождението на чиновници.

Страните, които се съгласиха, съумяха да смъкват безработицата в еврозоната до 8,6 % през февруари - от над 12 % през 2013 година.

И в този момент някои критици имат вяра, че Берлин е напът да се откаже от личното си лекарство. А в случай че Германия не задържи позицията си на водач и справочник, ръководителите на останалите страни ще се изправят пред още по-трудни договаряния при въвеждането на сходни тежки от политическа позиция промяна.

" Коалицията ще анулира всички промени, които трансфораха Германия от болния човек на Европа в локомотива на континента ", споделя Холгер Шмидинг, основен икономист в немската банка Berenberg. По думите му, това ще разреши на Франция да се трансформира във водеща мощ на еврозоната.

Франция сега е там, където Германия бе при започване на хилядолетието, а президентът Еманюел Макрон стартира своя борба за промени.

Германия остава най-голямата стопанска система в еврозоната, а Макрон има потребност от Меркел, с цел да реализира районните си цели, като промяна на Европейския съюз.

Разбира се, по-голямата власт на Социал демократите - които упорстват за повече разноски и са уверени проевропейци, може да помогне на Макрон, даже и Германия да стартира да анулира промените.

На вътрешния пазар обещанията на Социал демократите включват предел на наемането на краткотрайни чиновници от фирмите. Именно това тормози изключително автомобилните производители и останалите компании, които разчитат на служащи с краткосрочни контракти, с цел да се оправят с съмненията при търсенето. За разлика от тези с непрекъснати контракти, те могат да бъдат освободени без огромни компенсации и дълги договаряния със синдикалистите.

BMW да вземем за пример съумя бързо да реагира на срив на автомобилните продажби през 2008 и 2009 година, като освободи краткотрайните чиновници. А неотдавна нае голям брой служащи, с цел да се оправи с търсенето на новите SUV модели, създавани в завода в Регенсбург.Служителите с краткотрайни контракти са общо 9% от всички и 19% от тези, които са на възраст по-ниска от 35 години. Тези, които поддържат тази опция, споделят, че тя дава на по-младите и по-малко квалифицирани служащи късмет да стъпят на пазара на труда и по-късно да бъдат наети за непрекъснато.

Но синдикатите настояват, че по този метод работодателите са основали кохорта от служащи " втора класа ", които живеят от един контракт до различен. При тях опцията да изпаднат в беднотия е по-голяма, а тази да се оженят или да имат деца - по-малка, най-малко съгласно проучване на Hans Böckler Foundation, финансирано от синдикатите.

Според новото съглашение на двете партии краткотрайните чиновници би трябвало да бъдат наемани на непрекъснат контракт след 18 месеца, вместо след 24, каквито са изискванията в този момент. И не могат да бъдат повече от 2,5 % от работната мощ в една компания, с изключение на при избрани изключения.

Разбира се, съглашението за обединението може и да не се трансформира в закони. А и икономическият резултат може да бъде по-мек, в сравнение с някои икономисти плануват. Много специалисти предизвестяват, че държавното управление ще убие основаването на работни места след въвеждането на минимална заплата през 2015 година, само че безработицата продължи да пада.

Последни проучвания на оптимизма на бизнеса демонстрират спад - след четири години на съвсем непрестанен напредък. Песимизмът може да обезкуражи предприятията да се уголемяват и да наемат нови чиновници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР