Германската икономика се е свила с 0.3% през първото тримесечие

...
Германската икономика се е свила с 0.3% през първото тримесечие
Коментари Харесай

Германия е в рецесия. Какво означава това

Германската стопанска система се е свила с 0.3% през първото тримесечие на 2023 година Това е второ следващо негативно тримесечие, което съгласно общоприетата формулировка значи, че страната е в криза.

Федерална статистическа работа на промени оценката си за растежа на стопанската система на страната. Според новите данни през първите месеци на годината Брутният вътрешен продукт на Федералната република се свил с 0.3%. И през последното тримесечие на 2022 година стопанската система на Германия означи стесняване - с 0.5 на 100.

" След като в края на 2022 година Брутният вътрешен продукт към този момент беше тръгнал в негативна посока, немската стопанска система означи две следващи негативни тримесечия ", съобщи Рут Бранд, председателка на Федералната статистическа работа. Според общоприетата формулировка една стопанска система е в криза, в случай че растежът е негативен в две поредни тримесечия.

Прогнозите за идните месеци не са изключително оптимистични

Това обаче не значи, че трендът в стопанската система ще бъде негативен през цялата година, изясняват специалисти. Меката зимата предотврати по-тежките сюжети, в това число за дефицит на газ. Въпреки това прогнозите за най-голямата стопанска система в Европа. Международният валутен фонд чака икономическият напредък да се движи към нула. Инфлацията в Германия обаче остава висока - през април тя беше 7.2% на годишна база.

Високата инфлация понижава покупателната дарба на потребителите. Вероятно по тази причина и потребителските разноски са спаднали с 1.2% през първите три месеца на настоящата година. Според данните частните семейства са похарчили по-малко за храна и питиета, както и за облекло, обувки и за обзавеждане, в сравнение с през предходното тримесечие.

" Под тежестта на огромната инфлация и повлече със себе си цялата стопанска система ", съобщи Андреас Шойерле от " Дека банк ", представен от АРД. Държавните разноски също са намалели с съвсем пет % спрямо предходното тримесечие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР