Германската икономика отбеляза рекорден ръст от 8,5% през третото тримесечие

...
Германската икономика отбеляза рекорден ръст от 8,5% през третото тримесечие
Коментари Харесай

Рекорден ръст на германската икономика през третото тримесечие

Германската стопанска система означи рекорден растеж от 8,5% през третото тримесечие на 2020г. след невиждан исторически спад с 9,8% по време на първата вълна на коронавирусната пандемия напролет (през второто тримесечие). Това демонстрират данни на немската федерална статистика Destatis, които бяха ревизирани във възходяща посока по отношение на експресна оценка за напредък на Брутният вътрешен продукт от 8,2 на 100. 

По този метод немската стопанска система съумя да компенсира огромна част от солидния спад на брутния вътрешен артикул, регистриран през второто тримесечие на 2020 година заради пандемията на ковид, показва Destatis. Спрямо година по-рано немската стопанска система се сви през третото тримесечие с 3,9% по отношение на същия интервал на 2019 година (възходяща проверка по отношение на експресната оценка за спад с 4,1%) и след срив с 11,3% през второто тримесечие, съобщи БНР.

Основна поддръжка за рекордния стопански отскок през третото тримесечие оказаха доста мощните потребителски разноски и растящия износ.  Разходите на семействата набъбнаха през третото тримесечие с цели 10,8% по отношение на предходното тримесечие на фона на разхлабените противоепидемични ограничения през летните месеци и след срив на потреблението с 11,1% през второто тримесечие. Капиталовите вложения пък се покачиха през юли - септември с 3,6% след срив със 6,6% през второто тримесечие. 

В същото време немският експорт на артикули и услуги скочи през третото тримесечие с цели 18,1% по отношение на предходните три месеца, до момента в който вносът се увеличи двойно по-сдържано с 9,1%, което оказа спомагателна поддръжка за внезапния напредък на водещата европейска стопанска система през юли - септември.

Промишленото произвеждане пък набъбна през третото тримесечие с 14%, търговията, превоза и питателните услуги се усилиха с 13,8%, а обществените услуги, образованието и опазването на здравето набъбнаха с 9,5%. Спад с 4,7% през третото тримесечие означи само строителния бранш.

Коронавирусната рецесия също по този начин имаше забележителен резултат върху пазара на труда , показва Destatis. Икономическото показване през третото тримесечие на 2020 година беше реализирано от към 44,7 милиона заети лица, чието място на работа е било в Германия. Това обаче съставлява понижение с 654 хиляди (с 1,4%) спрямо година по-рано. Подобен спад беше регистриран и през второто тримесечие на 2020 година (понижение с 1,3%).

Въпреки солидния стопански напредък през юли - септември, вероятностите пред немската стопанска система са помрачени от втора вълна на коронавирусна зараза и въведеният от началото на ноември непълен локдаун в страната, с цел да се забави разпространяването на болестта. Канцлерът Ангела Меркел и районните федерални министър председатели възнамеряват да удължат този " омекотен “ локдаун до 20 декември, според план, направен за тяхната среща, която ще се организира в сряда (25-и ноември).

Очаква се свиването в бранша на услугите да натежи мощно върху брутния вътрешен артикул през четвъртото тримесечие, до момента в който строгите ограничаващи ограничения и затваряния (локдауни) в редица други страни евентуално ще обиден и немските производителите, насочени към експорт.

" Налице е спад в икономическото произвеждане, като първичните прогнози демонстрират стесняване на Брутният вътрешен продукт на Германия с към 1% през последното тримесечие на 2020 г. Германия и нейни доста значими търговски сътрудници евентуално ще се върнат по пътя на рецесията ", уточни икономистът от института DIW Клаус Михелсен. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР