Германската гражданка, обвинена, че е поръчала убийството на мъжа, с

...
Германската гражданка, обвинена, че е поръчала убийството на мъжа, с
Коментари Харесай

Жената, обвинена в поръчителство на убийството на мъжа си в Златни пясъци, остава в ареста

Германската гражданка, упрекната, че е поръчала убийството на мъжа, с който съжителства, ще продължи да търпи най-тежката мярка за неотклонение. Това оповестиха за Moreto.net от Апелативния съд във Варна. Вторият обвинен за насилствената гибел на немски екскурзиант в Златни пясъци отдръпна жалбата против задържането си. Мерките им бяха избрани от Варненския областен съд и обжалвани пред Апелативния съд.

Пресслужбата напомня, че тялото на 45-годишния Александер Ш. е било открито на 8 юли в региона на курортния комплекс. За закононарушението са привлечени Станимир Р. като причинител и немската гражданка Агнес Т. като подстрекател. Те са упрекнати за умишленото умъртвяване жертвата по изключително непосилен метод, с користна цел. Според прокуратурата, дамата склонила българина да извърши убийството против сумата от 20 хиляди евро. 32-годишният Станимир живее най-вече в Германия, а родената в Азербайджан 43-годишна Агнес има немско поданство и работи във Федералната република.

Станимир Р. отдръпна жалбата си и Апелативният съд приключи производството.

По отношение на Агнес Т. представителят на Апелативната прокуратура изясни, че е събран минимумът доказателства, обосноваващи съпричастността на обвинената към разследваното действие. Държавното обвиняване отхвърли версиите за естествена гибел, за ликвидиране за обир и за пиянска кавга. И уточни, че претекстът на дамата бил систематичната корист с алкохол на мъжа. Тезата й, че е дала пари на Станимир за ремонт на колата й, е несъстоятелна. При по-лека мярка Агнес Т. може да извърши закононарушение срещу правораздаването или да се укрие, тъй като е непознат жител, без адрес в страната.

Адвокатът не видя учредения за взимане на мярка за неотклонение. Той удостовери за несъмнено открито, че жертвата, дамата и детето им са били на отмора в България и че дружно с другия обвинен са били в заведение в Генерал Тошево. През целия си престой Александер е употребявал алкохол. Твърдението, че Агнес е гарант на убийството не намира опора в доказателствата. Защитата не намира и претекст: мъжът е бил незает, при отсъствието на цивилен брак тя не му е правоприемник, не е бил състоятелен и не е имал застраховка – т.е. тя не би спечелила от гибелта му.

Апелативният съд разясни, че при първичното взимане на мярка за неотклонение не е належащо прокуратурата да потвърди всички детайли на обвиняването. Достатъчно е да може да се направи извод за съпричастността на обвиненото лице. В случая това е допустимо и прокуратурата има съображение да подозира Агнес Т. в съпричастност към предявеното й действие. А то е едно от най-тежките закононарушения съгласно българския Наказателен кодекс. Изключителната социална заплаха на действието е дала съображение на законодателя при такова обвиняване да допуска заплаха от укриване и осъществяване на закононарушение. Тази заплаха не се опровергава от нито едно доказателство. Не е налице и обществена причина за по-лека мярка – малолетното дете на арестуваната, защото българската страна е положила дължимата грижа за него. Като жител на Европейския съюз обвинената има право на свободно напредване, което обаче се постанова да бъде лимитирано, счита правосъдният състав. Ето за какво Апелативен съд – Варна удостовери, че към сегашния миг единствената вярна мярка за неотклонение по отношение на Агнес Т. е най-тежката – задържане под стража.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР