Германската енергийна компания Винтерсхал Деа е изгубила близо 2 млрд.

...
Германската енергийна компания Винтерсхал Деа е изгубила близо 2 млрд.
Коментари Харесай

Газпром е присвоил 2 млрд. евро от общите сметки с германската Винтерсхал

Германската енергийна компания " Винтерсхал Деа " е изгубила близо 2 милиарда евро от банковите си сметки в Русия.

Това оповестява основният изпълнителен шеф на компанията Марио Мерен след решението да приключи интервенциите на сдружението на съветска територия.

" Винтерсхал " е поделение на химическия колос BASF и взе участие в основни планове като сътрудник на " Газпром " - в това число в строителството на газопровода " Северен поток " и взаимни разработки в Сибир. Миноритарен притежател в компанията е LetterOne - капиталова група, следена до неотдавна от глобения съветски олигарх Михаил Фридман.

Мерен оповестява пред изданието " Boersen-Zeitung ", че " Газпром " са " изпразнили " банковите сметки на три от техните общи предприятия за рандеман на газ и нефт. Общата сума е за към 2 милиарда евро, както цитира Financial Times.

" Винтерсхал " е една от последните европейски компании, които стопират работата си в Русия - цяла година след началото на съветската военна инвазия в Украйна.

Прекратяването на активността в този момент се изяснява с декрет от Владимир Путин, който със задна дата понижава цената, на която взаимните предприятия с " вражески " страни биха могли да продават горива на " Газпром ". Указът визира непосредствено " Винтерсхал ". Въведената пределна цена важи за две от техните три газови залежи.

" Продължаването на интервенциите в Русия е нецелесъобразно. Руската военна експанзия в Украйна е несъвместима с нашите полезности и унищожи съдействието сред Русия и Европа ", изяснява Мерен в позицията си от 17 януари 2023.

Мажоритарният притежател на сдружението BASF признава, че дъщерната компания е претърпяла " загуба на действително въздействие " върху газовите си залежи в Русия. Групата отписва над 7 милиарда евро поради решението на " Винтерсхал " да напусне страната, което води до чиста загуба за годината от 1,4 мрлд. евро за BASF.

" Винтерсхал " разполага с други обекти за рандеман на природен газ в Дания, Англия, Норвегия и Либия.

FT цитират капиталовия анализатор Томас Швепe, който разказва сагата с " Винтерсхал " като " образец за 20-годишните политически и корпоративни неточности в Германия ".

" Помогнахме да създадем доста мощна и рискова Русия, без да осъзнаваме рисковете. Това, което ме изненадва и разочарова най-вече е, че на този декор BASF реши да влага 10 милиарда евро в Китай (най-голямата непозната инвестиция на компанията в цялата ѝ история). Това е най-неприятното - че не се учим от грешките си ", разяснява той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР