Германската Deutsche Bank се съгласи да плати глоба от 220

...
Германската Deutsche Bank се съгласи да плати глоба от 220
Коментари Харесай

Deutsche Bank ще плати $220 милиона заради манипулиране на лихвите

Германската Deutsche Bank се съгласи да заплати санкция от 220 милиона $, за бъде комплициран завършек на американското следствие против нея за манипулиране на лихвените проценти.

Това е последното съглашение, обвързвано с присъединяване на банките в операцията на главния лихвен % Libor.

Санкцията е повече от 2 пъти по-голяма от тази, която английската банка Barclays се съгласи да заплати предходната година, с цел да завърши сходно следствие.

Deutsche Bank е 16-ата най-голяма банка по активи в света и четвърта в Европа. Тя участва в над 70 страни и има повече от 100 000 чиновници.

Това надалеч не е първият случай, когато банката е осъдена за свои непозволени дейности. През 2015 година регулаторите в Съединени американски щати и Англия я глобиха с рекордните 2.5 милиарда $ също поради нагласяне на лихвите.

Настоящото съглашение бе оповестено от висши юристи в Ню Йорк и Калифорния, които ръководеха следствието за манипулиране на лихвените проценти от името на 45 щата.

Разследването откри, че Deutsche Bank е измамила държавни институции и благотворителни организации, правейки погрешни или подвеждащи изказвания, с цел да дефинира референтни лихвени проценти, в това число Libor, и да се опита да повлияе на предложенията, подадени от други банки.

Целта е била да се реалокират лихвите в интерес на вътрешните си търговски позиции. Неправомерното държание на банката стартира още през 2005 година и продължава по време на международната финансова рецесия.

Libor, който се дефинира от водещи финансови институции посредством постоянно подаване на междубанкови лихвени проценти, въздейства върху лихвите, употребявани за заеми по кредитни карти, ипотеки, студентски заеми и други транзакции.

Благотворителните и държавните организации са излъгани с милиони поради дейностите на банката, съобщи основният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман.

Те могат да получат към 213 милиона $ от глобата, а останалата част ще бъде употребена за заплащане на правосъдни такси.

" Ние няма да толерираме лъжливо, манипулативно или в съгласие държание, което пречи или подкопава доверието в нашите финансови пазари ", уточни Шнайдерман.

" Големите финансови институции, както всички останали участници на пазара, би трябвало да съблюдават разпоредбите ", безапелационен бе той.

От Deutsche Bank обявиха, че това е последното следствие против институцията от американските регулатори. Властите в Съединени американски щати увериха, че следствието против други банки продължава. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР