Германската държавна жп компания Дойче бан (Deutsche Bahn) планира последните

...
Германската държавна жп компания Дойче бан (Deutsche Bahn) планира последните
Коментари Харесай

Дизеловите експреси на Дойче бан преминават на биогорива

Германската държавна жп компания " Дойче бан " (Deutsche Bahn) възнамерява последните останали й дизелови експресни влакове за в бъдеще да се движат, без да отделят въглеродни излъчвания, като преминат към горивa, произведенi по екологично безпристрастен прийом, заяви ДПА.

В момента " Дойче бан " обслужва единствено няколко експресни линии с дизелови влакове, защото по-голямата част от мрежата на жп оператора е електрифицирана. Дизелови локомотиви се движат в Централна и Южна Германия, както и по дългите направления до ваканционния остров Силт в северната част на страната.

При все по-екстремните метеорологични условия в Европа, свързани с изменението на климата, от ден на ден пасажери осъзнават нуждата да заобикалят пътуванията със аероплан на къси дистанции и ги заменят с железопътен превоз без нездравословни въглеродни излъчвания.

" До 2025 година и последните 2 % от дългите направления, които се обслужват от дизелови влакове, ще преминат на биогориво. Така ще дадем още един образец за запазване на околната среда ", сподели Щефани Берк, началник на маркетинг отдела в " Дойче бан ".

Биогорива като хидротретирано растително масло (HVO) са подобаващи за по-старите локомотиви в железопътния парк, които няма да се нуждаят от скъпоструващо преоборудване.

От края на юли дизеловите влакове, които правят превоза до Силт от градчето Нибюл, също минаха единствено на биогориво. Според " Дойче бан " по този начин ще бъде спестено изхвърлянето в атмосферата на 7500 тона въглероден диоксид годишно, като има проекти маршрутът да бъде електрифициран в най-скоро време.

Използваното гориво се създава единствено от биологични останки и отпадъчни материали. Не се прибягва към в допълнение култивирана биомаса и няма конкуренция с производството на храни и фуражи.

Екоактивисти неведнъж стачкуваха против практиката зърнени храни и други скъпи хранителни запаси да се употребяват за производството на биогорива, вместо с тях да се помогне на тези елементи от света, където хората умират от апетит, напомня ДПА.

Изгарянето в моторите на биогориво ще емитира единствено такова количество въглеродни излъчвания, каквото е било извлечено преди този момент от атмосферата при растежа на растенията, съгласно немския държавен жп оператор.

" Дойче бан " разгласи също по този начин проекти за приложимост на биогорива и в товарния железопътен превоз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР