Германската Бундеслига е първото първенство в Европа, което беше прекъснато

...
Германската Бундеслига е първото първенство в Европа, което беше прекъснато
Коментари Харесай

Бундеслигата, футболът се рестартира с най-младото голямо първенство

Германската Бундеслига е първото състезание в Европа, което беше прекратено от пандемията и ще бъде обновено. То ще прикове вниманието на всички почитатели на великата игра, както и на водещите вирусолози и епидемиолози. Успехът на Бундеслигата ще даде сериозен подтик към връщането към естествения метод на живот. Срещите несъмнено ще се играят без аудитория.

Бундеслигата е шампионатът, който притегля най-вече фенове по стадионите и по предписание предлага доста оспорвани и наситени с драматизъм мачове. Тя се явява най-младото от всички огромни шампионати, тъй като първите мачове от нея се играят едвам през 1963 година. Дотогава първенецът на Западна Германия се е определял с заключителен шампионат, в който са взели участие най-хубавите отбори от петте районни лиги. Тогава Германия е била разграничена на две страни и източната ѝ част, която се наричаше Германска демократична република е имала личен шампионат, който е излъчвал тимове, участващи в Европейските клубни шампионати.

След загубата на Западна Германия от Югославия на четвъртфинала на Световното състезание в Чили се взема решение, че разделянето на районни шампионати би трябвало да завърши. На 28 юли 1962 се основава Бундеслигата, която би трябвало да стартира да действа от есента на идната година.
 Снимка 479688
Източник:

Германските футболни ръководители по най-педантичен метод създават огромно количество критерии по които да бъдат избрани 16-е първични участници. Един от тях, който се оказва доста значителен, е допускането единствено на един тим от даден град. Документи за присъединяване подават общо 46 тима. Поканени са и отбори от Германска демократична република, само че те единомислещо отхвърлят опцията да играят в капиталистическо състезание.

След доста точно разглеждане на документите са утвърдени следните 16 тима:

От Оберлига Север (3): Айнтрахт (Брауншвайг), Вередер (Бремен) и Хамбургер ШВ.

От Оберлига Запад (5): Борусия (Дортмунд), 1.ФК Кьолн, Майдерихер ШВ (сега МШВ Дуисбург), Пройсен (Мюнстер) и Шалке 04

От Оберлига Югозапад (2): 1.ФК Кайзерслаутерн и 1.ФК Саарбрюкен

От Оберлига Юг (5): Айнтрахт (Франкфурт), Карлсруе Семеен кодекс, 1. ФК Нюрнберг. 1860 Мюнхен и ВфБ Щутгарт

От Оберлига Западен Берлин (1): Херта БСК

Прави усещане отсъствието на тима, който сега символизира Бундеслигата - Байерн (Мюнхен). Тогава след яростна полемика от Мюнхен е определен 1860 Мюнхен, като главният мотив е по-голямата фенска маса на тима. Така баварският исполин пропуща първите два шампионата. През 1964 година Байерн пропуща промоцията след домакинска загуба от Борусия (Нойкирхен) с 0:2. При първото си присъединяване при най-хубавите през идващия сезон Байерн разгромява отбора от Нойкирхен с 6:0. който по-късно изпада. Първият първенец е Кьолн.

В годините доста чести са драмите, решили купата в последния кръг. През 1978 година Борусия (Мьонхенгладбах) побеждава с Борусия (Дортмунд) с 12:0, само че купата отива в Кьолн. В последния шампионат от предишния век дребният баварски тим Унтерхахинг побеждава вкъщи Байер (Леверкузен) с 2:0 и " подарява " купата на огромния си комшия Байерн.
 Снимка 479684
Източник:

В последните години превъзходството на Байерн стана цялостна, като отборът има към този момент седем следващи трофеи и преследва осма. Баварците са спечелили тъкмо половината, извършено до в този момент шампионати - 28 от 56. Далече зад тях са Борусия (Мьонхенгладбах) и Борусия (Дортмунд) с по 5 трофея. Вердер има 4 трофеи, Хамбургер и Щутгарт са с по 3. През 1966 година, когато Байерн за първи път играе измежду " майсторите ", градският противник 1860 Мюнхен печели единственото си първо място.

Преди спирането на шампионата Байерн имаше събран актив от 55 точки. На второ място е Борусия (Дортмунд) с 51 точки, а отборът от Източна Германия Република България (Лайпциг) е с 50 точки. Другите кандидати за първите места са Борусия (Мьонхенгладбах) с 49 точки и Байер (Леверкузен) с 47 точки.

На дъното са 16.Фортуна (Дюселдорф) с 22 точки, 17.Вердер (Бремен) с 18 точки и 18.СК Падерборн 07 с 16 точки.

Шампионатът беше пресечен тъкмо преди започването на дербито на новобранците Фортуна и Падерборн, което трябваше да се играе без аудитория в петък, 13 март от 21:30 часа . Сега двата отбора ще се срещнат през днешния ден при същите условия.

Вече не е толкоз значимо, кой ще стане първенец и кой ще отпадне, значимото е, че футболът се завръща!
 Снимка 479687
Източник:

Нова стратегия за 26-ия кръг на немската Бундеслига - сезон 2019-2020,

Събота, 16 май от 16:30 часа:

Аугсбург - Волфсбург

Борусия (Дортмунд) - Шалке 04

Фортуна - Падерборн

Хофенхайм - Херта

Република България (Лайпциг) - Фрайбург

0т 19:30 часа:

Айнтрахт (Франкфурт) - Борусия (Мьонхенгладбах)

Неделя, 17 май от 16:30 часа:

Кьолн - Майнц 05

от 19:00 часа:

Унион (Берлин) - Байерн (Мюнхен)

Понеделник, 18 май от 21:30 часа:

Вердер (Бремен) - Байер (Леверкузен)
 Снимка 479686
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР