Германката Урсула фон дер Лайен ще произнесе днес пред Европейския

...
Германката Урсула фон дер Лайен ще произнесе днес пред Европейския
Коментари Харесай

Специално за БНТ: Биографът на Урсула фон дер Лайен - Даниел Гофарт

Германката Урсула фон дер Лайен ще произнесе през днешния ден пред Европейския парламент речта на своя живот. В нея ще опита още веднъж да завоюва колебаещите се на своя страна и да стане първата жена, която ще седне на председателското място в Европейската комисия. В родината й се чака тя да бъде определена, макар вероятността за малко болшинство. Ако това стане, тогава на огромната тактичност на безконечното прегръщане, която прилагаше Юнкер, ще бъде комплициран край. Фон дер Лайен е човек, който преследва задачите си, до момента в който не ги осъществя, споделя в изявление Българска национална телевизия, нейният биограф Даниел Гофарт.

С него беседва кореспондентът ни в Берлин Мария Стоянова

В политически Берлин всичко се върти към лична орбита. Изведнъж вниманието е ориентирано към Брюксел и Страсбург. За задграничните репортери в Германия даже постоянният брифинг на държавния представител в понеделник не съставлява интерес. В центъра на вниманието е журналистът, създател на една от най-високо оценените биографии на фон дер Лайен „ Канцлер в запаса “. Това не е единствената книга за нея, само че има най-хубави рецензии поради дистанцията на създателя към основния воин и поради критичността му.

Даниел Гофарт, създател на " Канцлер в запаса ": В деня, в който оповестиха името ѝ за Европейската комисия бях доста сюрпризиран. Както и останалите наблюдаващи също. В предходни години тя е споменавана като общоприет секретар на НАТО, като висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика, само че че може да стане ръководител на Европейската комисия изненада Германия.

Книгата споделя за една модерна жена, която не се оставя да бъде ограничавана единствено в една роля и която революционира обичайна фамилна визия на немските консерватори. Урсула фон дер Лайен израства в фамилията на политик. Родена и израснала в Брюксел, до момента в който татко ѝ е работил в Европейската комисия. Живяла е в Съединените щати и там се употребява с доста положително име. В биографията ѝ обаче четем, че тя има безспорна воля за власт.

Даниел Гофарт, създател на " Канцлер в запаса ": Висока е единствено 1,61м, само че има изключителна сила. Майка е на седем деца, приключила е медицина. Направи огромна кариера на върха на немската политика. Тя е доста дисциплинирана, доста твърда и не трябва да бъде подценявана. Винаги се усмихва приветливо и сърдечно, само че в същото време е доста целенасочена. Както всички политици от това високо равнище, тя има високо самочувствие. Понякога преиграва с инсценирането си като политик, само че е безспорен експерт.

Откакто е номинирана за ръководител на Европейската комисия фон дер Лайен наподобява като презаредена. Твърде доста и тежки бяха проблемите в поверения ѝ сектор – министерството на защитата. Именно поради отрицателните заглавия, с които се свързваше името ѝ, Ангела Меркел реши да заложи на друга персона за собствен правоприемник и по този начин фон дер Лайен остана „ канцлер, само че в ресурс “. До 17.06. тази година, когато съгласно Даниел Гофарт френският президент остава впечатлен от познанията ѝ по френски. Тогава, на представянето на новото потомство европейски бойни самолети, Макрон взема решение, че фон дер Лайен е по-подходяща от Манфред Вебер.

Даниел Гофард, създател на книгата „ Канцлер в ресурс “: Мисля че Европа ще вземе положително решение, в случай че бъде определена. Тя евентуално ще придвижи напред въпроса с климата, тя сигурно ще опита да придвижи тематиката с претендентите за леговище и бежанците. Най-вероятно ще опита да смекчи напрежението сред източна и западна Европа.

Като министър на защитата фон дер Лайен има опит с тематиките, които се отнасят до сигурността, а оттова и в интернационалното, и трансатлантическото съдействие. Ако заеме високия пост в Брюксел, тя няма да предприеме промени в политиката към Русия. Според Даниел Гофарт, който управлява политическия отдел на списание „ Фокус “ фон дер Лайен няма да прави проверка на газопровода " Северен поток 2 ", както обещаваше Манфред Вебер. Проектът към този момент е построен. На различен европейски въпрос обаче още няма отговор. За неговото решение бяха дадени огромни очаквания.

Даниел Гофард, публицист в сп. " Фокус ": По въпроса за Шенген, мисля че Манфред Вебер стигна прекомерно надалеч с обещанията. Г-жа фон дер Лайен сподели, при представянето си в Европейския парламент, че доста деликатно ще огледа въпроса за разширението на шенгенското пространство и страните, които извършват критериите би трябвало да бъдат признати. Това регистрирам като положителна настройка.

В Берлин от през вчерашния ден се броят и преброяват гласовете в Европейския парламент. 747 са депутатите с право на глас. Фон дер Лайен се нуждае от 374. Вчера фон дер Лайен даде обещания на „ Зелените “ и на социалдемократите в писмо от осем страници. Освен това е ясно, че и депутатите в Европейския парламент биха желали да почиват и в случай че провалят избора тази вечер ваканцията им се проваля.

Даниел Гофард, публицист в сп. " Фокус ": Мисля, че не толкоз ваканцията ще бъде решаваща. По-скоро е значимо това, че европейските социалисти и социалдемократи получиха единодушие по доста техни въпроси. Италианците получиха председателското място на Европейския парламент, испанците имат висш комисар по външната политика. С това лявата парламентарна група можа да постави свои хора на значими постове. Затова имам вяра, че и от техните редици ще дойдат гласове. Ако желаете да се хващаме на бас, ще кажа, че тя ще завоюва с малко.

Ако тази вечер фон дер Лайен не бъде определена, ще се върне в Берлин и ще довърши мандата си отпред на министерството на защитата. Провалът обаче ще провокира рецесия на европейските институции и ще се отрази директно върху държавното управление в Берлин, което така и така е разтърсено от социалдемократите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР