Германката Урсула фон дер Лайен ще е първата жена председател

...
Германката Урсула фон дер Лайен ще е първата жена председател
Коментари Харесай

Първата жена председател на ЕК ще встъпи в длъжност на 1 ноември

Германката Урсула фон дер Лайен ще е първата жена ръководител на Европейската комисия. Тя беше определена късно нощес от евродепутатите за най-важния пост в съюза.
Исторически избор: За първи път жена ще оглави Европейската комисия Късно нощес евродепутатите избраха за този пост германката Урсула фон дер Лайен
Тя беше подкрепена от 383 евродепутати, едвам девет повече от нужния за избора ѝ най-малко. 327 евродепутати гласоподаваха срещу, 22-ма се въздържаха, а един глас беше недействителен. Изборът стана вероятен след дни на тежки договаряния.
Официално: Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейска комисия От общо 733 евродепутати, 383 бяха „ За ” нейната кандидатура
Последваха любопитни реакции на международните водачи последваха след избора й в Страсбург нощес.

Настоящият началник на Еврокомисията Жан Клод-Юнкер поздрави своя правоприемник в „ Туитър”:

Германският канцлер Ангела Меркел разказа своя доскорошен министър на защитата, като предан и безапелационен европеец:

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също реагира в „ Тиутър”:

България чака доста от новия водач.

„ Ние желаеме Европа, която да има такава форма, тъй че да не се усеща някъде отдалечена, в Брюксел или Страсбург”, разяснява Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

„ Като социалист чакам различен вид развиване на Европа. Връщане на общественото лице на ЕС”, сподели Петър Витанов (БСП/ПЕС).

Избирането на Урсула фон дер Лайен, доктор по обучение и майка на 7 деца, е глътка въздух за евролидерите след тежките договаряния и сложния компромис сред обособените страни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР