Германката Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската

...
Германката Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската
Коментари Харесай

Фон дер Лайен e новият председател на ЕК

Германката Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия. Това стана ясно след извършеното довечера гласоподаване на евродепутатите.

Тя събра 383 гласа, при нужен най-малко от 374 гласа " за ". Против се оповестиха 327 евродепутати, а 22-ма се въздържаха.

" За " гласоподаваха центристи, либерали и консерватори.

Както се очакваше, " Зелените ", крайнолевите и националистите са измежду гласувалите " срещу ".

Това е първата жена, която ще заема пози пост в историята на Европейска комисия, п рипомнят международните осведомителни организации.

Тя встъпва в служба на 1 ноември, като ще наследи на поста Жан-Клод Юнкер.

60-годишната фон дер Лайен е доскорошен министър на защитата на Германия.

В речта си след избирането, тя даде обещание да работи добре с всеки претендент за правоприемник на английския министър председател Тереза Мей.

По-рано тя показа и целите си , в случай че бъде определена. Лайен даде обещание да предложи " зелено съглашение " за Европа през първите 100 дни на мандата, което планува въглеродна индиферентност на континента до 2050 година.

В ясна офанзива против протекционистките трендове на световно равнище Фон дер Лайен съобщи пред евродепутатите, че тя ще се бори за основаната на правила система, в случай че гласоподават за нея.

Лайен даде обещание ново отсрочване на Брекзит, в случай че Англия изиска да се подсигурява гладко овакантяване на блока . По думите й Англия ще остане съдружник, сътрудник и другар на Европейски Съюз.
 Фон дер Лайен даде обещание пред Екологичен потенциал „ зелено споразумение” за Европа
Фон дер Лайен даде обещание пред Екологичен потенциал „ зелено съглашение ” за Европа

Ще предложа първия европейски закон за климата

Припомняме, че след тежки тридневни договаряния евролидерите взеха изненадващи решения . Те предложиха за началник на Европейска комисия немския боен министър Урсула фон дер Лайен. За ръководител на Европейския съвет е номиниран белгийският министър председател Шарл Мишел, за началник на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за началник на Европейски Съюз за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше определен за нов ръководител на Европейския парламент, откакто Сергей Станишев се отхвърли.

Така е нарушен географският баланс, защото всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР