Германия за първи път призна, че е извършила геноцид срещу

...
Германия за първи път призна, че е извършила геноцид срещу
Коментари Харесай

Германия призна, че е извършила геноцид в Намибия

Германия за първи път призна, че е направила геноцид против етносите хереро и нама в Намибия по време на колониалната епоха и заяви, че ще изплати на страната над 1 милиард евро под формата на помощи за развиването й, съобщи Франс прес. 

" Ще определим в този момент публично тези събития за това, което те са от днешната позиция - а точно геноцид ", съобщи немският министър на външните работи Хайко Маас. 

Той приветства реализирано съглашение с Намибия след траяли пет години договаряния по отношение на събитията, станали в тази африканска територия, колонизирана от Германия сред 1884 година и 1915 г. Германските колонизатори убиха десетки хиляди представители на етническите общности хереро и нама по време на всеобщи избивания сред 1904 година и 1908 година, считани от доста историци за първия геноцид на 20 век. 

" В светлината на историческата и морална отговорност на Германия ние молим за амнистия Намибия и потомците на жертвите за осъществените жестокости ", се споделя в изказването на Маас. 

В знак на самопризнание на голямото страдалчество, породено на жертвите, европейската страна ще поддържа възобновяване и развиването в Намибия посредством стратегия за финансова помощ в размер на 1,1 милиарда евро, разяснява Маас. Той прецизира, че не става дума за компенсации на юридическа база и че това самопризнание не проправя път към никакви законови претенции за обезщетения. Сумата ще бъде изплатена за интервал от 30 години, съгласно източници близки до договарянията и ще би трябвало да е предпочитано от изгода на потомците на двете етнически общности, потърпевши от жестокостите.
Престъпленията, осъществени по време на колониалната ера тровят от доста години връзките сред двете страни, предава Българска телеграфна агенция. 

" Не можем да теглим линия на предишното. Признанието за грешката и настояването на амнистия са обаче една значима стъпка, с цел да се преодолее предишното и да изградим дружно бъдещето ", добавя Маас. 

В желанието за помиряване през 2019 година Германия съобщи на Намибия тленните остатъци на избити членове на племената хереро и нама, а държавният секретар за външните работи Мишел Мюнтеферинг тогава изиска амнистия от цялото си сърце. Този жест обаче беше общопризнат като несъмнено непълен от потомците на жертвите и намибийските управляващи желаеха публични извинения и репарации. Германия на няколко пъти се опълчи, споменавайки за милионите евро помощи за развиване, изплатени на Намибия от нейната самостоятелност през 1990 година Но в последна сметка се стигна до актуалното развиване на нещата и до признанието през днешния ден. 

Племето хереро в този момент съставлява към 7% от популацията на Намибия против 40% при започване на 20 век. Лишено от земите си и от добитъка си, племето се подвига на протест през 1904 година против немските заселници, като се стига до гибелта на към 100 от тях. Германският военачалник Лотар декор Трота е изпратен да потуши протеста и разпорежда избиването на представителите на хереро. Племето нама пък се разпалва година по-късно и го сполетява същата орис. 

Общо минимум 60 000 хереро и към 10 000 нама губят живота си от 1904 година до 1908 година Германските колониални сили употребяват геноцидни тактики - всеобщи избивания, изгнание в пустинята, където хиляди мъже, дами и деца измират от жадност, или пък изпращане в концентрационни лагери, като този на печално известния Остров на акулите. 

Тленни остатъци, по-специално черепи на жертвите, пък са пратени в Германия за научни проучвания с породист темперамент за да се потвърди превъзходството на бялата раса. На такива проучвания се е посвещавал да вземем за пример немският доктор Ойген Фишер, работил на Острова на акулите, чийто трудове са повлияли на Адолф Хитлер. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР