Германия възнамерява да закупи осем зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т за армията

...
Германия възнамерява да закупи осем зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т за армията
Коментари Харесай

Германия планира да закупи ракетни комплекси ИРИС-Т

Германия има намерение да закупи осем зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т за армията си, излиза наяве от документ, забелязан от Ройтерс. ИРИС-Т са същите системи за противовъздушна защита със междинен обхват, които неотдавна Берлин подари на Украйна, само че които към момента не е заменил с нови след даването им на Киев.

В документа на министерството на защитата, който е от 25 януари и с който Ройтерс се срещна през днешния ден, договорката за придобиването на това въоръжение е посочена като една от няколко планувани оръжейни покупки, които се чака да бъдат импортирани за утвърждение в Народното събрание през второто тримесечие на годината. Говорител на министерство на защитата удостовери, че ведомството в действителност има намерение да внесе предложение за покупка на ИРИС-Т, само че не пожела да разяснява броя на системите и периодите, в които те ще бъдат добити.

През октомври Украйна получи първата партида от четири зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т, обещани ѝ от Германия, с цел да пази с тях небето на градовете си от набези с ракети и дронове.

Единичната цена на тези системи е 150 милиона евро. Те се създават от частния немски оръжеен производител " Дил " (Diehl) и са считани за едни от най-усъвършенстваните в света. Пусковите установки могат да изстрелват ракети на разстояние до 40 км и да се употребяват за събаряне на изтребители, вертолети, дронове и ракети, в това число крилати, осведоми Българска телеграфна агенция.

Също през второто тримесечие на годината министерството на защитата има намерение да внесе за утвърждение в Народното събрание и контракти за подмяна с нови на гаубиците и съответните 155-милиметрови снаряди за тях, които Германия даде на Украйна от складовете на Бундесвера, се добавя в документа. В него се отбелязва, че разглеждането на някои от изброените покупки може да стане и през юли, преди депутатите да излязат в лятна почивка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР