Германия ще се опита да проведе разговори с Швейцария относно

...
Германия ще се опита да проведе разговори с Швейцария относно
Коментари Харесай

Германия ще преговаря с Швейцария за съхранението на ядрени отпадъци

Германия ще се опита да организира диалози с Швейцария по отношение на съхранението на нуклеарни боклуци, заяви канцлерът на Германия, Олаф Шолц.

Германия ще би трябвало да разиска решението " по нормалните канали с всички виновни лица в швейцарското държавно управление ", съобщи Шолц на конференция в Берлин.

БГНЕС напомня, че Швейцария избра място в северната част на страната за разполагане на вместилище за предпазване на радиоактивни боклуци.

Окончателното решение би трябвало да бъде взето едвам през 2029 година, само че съгласно Агенция Франс Прес известието надали ще се одобри добре в Германия.

Местоположението на хранилището ще " натовари мощно общностите от немска страна ", съобщи представител на немското министерство на околната среда.

След близо 50 години търсене на най-хубавия метод за запазване на радиоактивните боклуци, Швейцария възнамерява да зарови употребяваното нуклеарно гориво надълбоко подземен в глина.

Подобно на Германия, швейцарците взеха решение последователно да се откажат от нуклеарната енергетика след повредата във Фукушима през 2011 година в Япония.

Германски публични лица ще създадат оценка на швейцарското решение, съобщи представителят на Министерството на околната среда.

Докато нуклеарното вместилище ще бъде " на няколко километра " от границата, някои " наземни здания " ще се намират единствено на два километра от немска територия, сподели той.

Понастоящем швейцарските нуклеарни боклуци се съхраняват в " междинно хранилище " във Вюренлинген, на към 15 км от немската граница.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР