Германия ще осигури заем от 10 млрд. евро на Gazprom

...
Германия ще осигури заем от 10 млрд. евро на Gazprom
Коментари Харесай

Германия дава 10 млрд. евро спасителен заем на Gazprom Germania

Германия ще обезпечи заем от 10 милиарда евро на Gazprom Germania, чието ръководство пое месец след началото на войната в Украйна. Средствата ще бъдат употребявани за правене на избавителен проект на дъщерното до скоро сдружение на съветския енергиен колос " Газпром ". Решението на регулатора страната да поеме ръководството беше обвързано с желанието на държавно управление да вземе назад контрола над най-големите газови складове в страната, които Gazprom Germania ръководи.

Решението за финансирането в този момент съвдапа с. Очаква се с тези пари сдружението да стабилизира финансовото си положение. Това обаче провокира редица въпроси като за какво е необходим този заем и има ли връзка със орязването на доставките по Северен поток от преди ден?
Спасение за кого?
Според локални източници на Bloomberg, концепцията на икономическия министър Роберт Хабек е заемът да бъде възложен от банката за развиване KFW (еквивалентът на българската ББР), а съответната причина e, че Gazprom Germania не може да обезпечава нужните количества газ за немската стопанска система.

След като беше назначен синдик през април, сдружението е имало съществено ликвидни проблеми. В известието на държавното управление се споделя, че посредством тази интервенция се цели да си върне сериозни за енергийната сигурност активи, без които инфраструктурата не може да работи.
Реклама
Това обаче се случва в миг, в който цената на природния газ в Европа доближи най-високите равнища от 13 май насам, след дневен растеж от 20%. Реалната причина за това е, че " Газпром " е понижила с 40% доставките през газопровода " Северен поток 1 " към Германия . Последваха обвинявания от " Газпром " към компанията Siemens, че не е поддържала компресорите си по трасето и сега част от тях не работят, на което Siemens отговори, че доставките на аварийни елементи са невъзможни заради канадските наказания против Русия .
Дългата ръка на Gazprom Germania
Дружеството Gazprom Germania значително е знак на двустранната енергийна политика на Германия, която от една страна се пробва да взе участие интензивно в глобите против Русия, само че от друга - зависимостта от Москва към момента е прекомерно огромна.

Дружеството, което беше конфискувано от енергийния регулатор Bundesnetzagentur, ръководи най-голямото газохранилище в Германия - Рехден, електроразпределителното сдружение Wingas и английския енергиен търговец GM&T.

Този месец Gazprom Germania назначи Егберт Леге, някогашен изпълнителен шеф на Boston Consulting Group, за основен изпълнителен шеф, като забавното е, че преди този момент той е работил в един от бордовете на украинската енергийна борса UEEX.
Реклама
Проблемът с финансовото положение на другояче постоянното сдружение стартира през април, когато " Газпром " отговори на национализацията със прекъсване на директните доставки и принуди компанията да разчита напълно на волатилния спот пазар. Това значително дава отговор и на въпроса какви са терзанията на новото немско държавно управление в този момент - сдружението, което дава отговор за може би най-големите индустриални доставки на газ в страната да не може да обезпечи нужните количества.

Проблемът обаче е, че поради връзката с GM&T, английските доставки на газ също могат да пострадат съществено . Според източници на FT GM&T, посредством английското дъщерно сдружение доставя Gazprom Energy, се обезпечават една пета от всички небитови доставки в страната.
Газпром понижава доставките за Италия " Газпром " е понижила с 15% доставките към Италия, без да разгласи дали има действителна причина за това. Държавната компания Eni беше една от подложените на критика поради по-меката позиция против Москва, само че по всичко наподобява, че това се е трансформирало и идното посещаване на италианския министър председател Марио Драги дружно с френския президен Макрон и немския канцлер Олаф Шолц в Украйна след няколко дни бива одобрявано като недружелюбен акт от Москва. Eni e вторият максимален покупател на природен газ в Европа от Русия. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР