Германия ще може да участва в европейския фонд Корона“, реши

...
Германия ще може да участва в европейския фонд Корона“, реши
Коментари Харесай

Съд реши: Германия може да участва в общия фонд „Корона“

Германия ще може да взе участие в европейския фонд „ Корона “, реши през днешния ден Федералният парламентарен съд. Той отхвърли две конституционни тъжби против присъединяване й. Чрез този фонд ще бъдат разпределени милиарди под формата на заеми и безплатни средства сред страните членки за намаляване на последствията от пандемията.

Съдът отхвърли двете тъжби, в които фондът на Европейски Съюз се разглеждаше като присъединение към " дългов съюз ".

Нито компетенциите на Европейския съюз са били явно надхвърлени, нито бюджетната отговорност на Бундестага е била накърнена, показаха съдиите. Те акцентират, че Бундестагът би трябвало да следи потреблението на средствата и развиването на риска от отговорност и при нужда да предприеме контрамерки.

Едната конституционна тъжба е подадена от над 2200 жалбоподатели от по този начин наречения „ Съюз гражданска воля “ към някогашния водач на „ Алтернатива за Германия “ Бернд Луке, а другата - от бизнесмена Хайнрих Вайс. Те твърдяха, че Европейски Съюз е надхвърлил пълномощията си. Според тях Бундестагът не е трябвало да утвърждава пакета.

Жалбоподателите се притесняваха, че фондът за възобновяване " Европейски Съюз от последващо потомство " може да се трансформира в солидарна отговорност, тъй че Германия вероятно да би трябвало да заплати задълженията на други страни в избран миг.

През март 2021 година Парламентът утвърди присъединяване на Германия в програмата за възобновяване. За намаляване на последствията от пандемията Комисията на Европейски Съюз може да заеме стотици милиарди евро и да ги даде на страните членки под формата на безплатни средства или заеми - значително за възстановяване на отбраната на климата и цифровизацията. Фондът " Корона " на Европейски Съюз планува Еврокомисията да набере на финансовия пазар 750 милиарда евро - по цени от 2018 година Заемите би трябвало да бъдат изплатени от страните сред 2028 и 2058 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР