Германия ще изпрати 14 танкa Леопард 2 на Украйна, съобщи

...
Германия ще изпрати 14 танкa Леопард 2 на Украйна, съобщи
Коментари Харесай

Германия ще достави 14 танка Леопард на Украйна

Германия ще изпрати 14 танкa " Леопард 2 " на Украйна, заяви немският канцлер Олаф Шолц . Очаква се сходно решение да бъде оповестено и от администрацията на американския президент Джо Байдън за танкове " Ейбрамс " тази седмица.

Украйна насочи неколкократни апели към Германия за доставка на танковете " Леопард ", с цел да ѝ помогне да предотврати настъплението на Русия на изток. До този миг обаче страната отхвърляше да извърши тази молба сама и настояваше това да стане дружно с изпращането на танкове " Ейбрамс " от Съединени американски щати.

В сряда Олаф Шолц сподели, че съгласно него по-предпазливият метод на страната е бил верен. Той удостовери обсега на немската помощ, включваща танкове, логистично обарудване, муниции и поддръжка, както и образование на украински военни за ръководство на танковете в Германия . Очаква се танковете да бъдат доставени до 3 месеца.

" Трябва постоянно да даваме доста ясно да се разбере, че ще създадем нужното и вероятното, с цел да подкрепим Украйна, само че в същото време и да предотвратим ескалация сред Русия и НАТО ", сподели Шолц.

След оповестението на решението генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с немския министър на защитата Борис Писториус.

" Благодаря на #Германия за уговорката ви към #НАТО и мощната ви поддръжка за #Украйна. В този основен миг би трябвало да продължим да предоставяме на Украйна поддръжката, от която тя се нуждае ", написа той в своя Туитър акаунт.

Решението за даването на танкове " Леопард " провокира реакция на Русия, като нейният дипломат в Германия Сергей Нечаев го назова " извънредно рисково ". Той упрекна Берлин, че е " податлив към непрекъсната ескалация " на спора.

Същевременно във вторник вечерта Ройтерс, базирайки се на свои източници, заяви, че Съединени американски щати ще дават на Украйна свои танкове " Ейбрамс " . Според тях формалното известие на Вашингтон може да пристигна още тази седмица.

Си Ен Ен, също употребявайки анонимни източници, заяви, че администрацията завърши проектите си за изпращане на към 30 танка " Ейбрамс " в Украйна.

Първоначално Съединени американски щати твърдяха, че високотехнологичните танкове не са подобаващи за сегашния стадий на войната, само че след това трансформираха позицията си.

" Ако германците не престават да настояват, че ще изпратят танкове " Леопард " единствено при изискване, че американците изпратят " Ейбрамс ", би трябвало да изпратим " Ейбрамс ", сподели на 24 януари пред Политико сенаторът демократ Крис Кунс , покровител на Байдън.

Ходът, разгласен от немското държавно управление на 25 януари, съставлява значим поврат в позицията на западните съдружници. Дълго време страните от НАТО не желаеха да дават настъпателни оръжия на Украйна, каквито са танковете. Опасенията бяха, че страната може да ги употребява против територията на Русия.

В петък, по време на среща на страните от НАТО в американската военна база " Рамщайн " в Германия обаче минимум 10 страни се съгласиха да дават настъпателно оръжие на Украйна. Сред тях най-вероятно ще са Финландия, Норвегия, Полша и Испания.

Англия и Франция към този момент оповестиха, че ще изпратят танкове на Украйна – надлежно 40 танка AMX-10 RC и 14 Challenger 2. Освен модерните танкове Украйна чака и 100 руски танка от Чехия. Водят се договаряния и за други 80 от Кипър.

Германия заяви, че няма да пречи на други страни да снабдят Украйна с немски бойни машини. За сходно предаване е нужно единодушието на производителя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР