Германия се опитва да пренасочи към себе си милиарди евро

...
Германия се опитва да пренасочи към себе си милиарди евро
Коментари Харесай

Германия се опитва да присвои пари на ЕС за циганите в България и Румъния

Германия се пробва да пренасочи към себе си милиарди евро от Европейски Съюз, които са предопределени за ромите в Румъния и България.

Това написа английското издание " Дейли експрес ", базирайки се на министъра за интеграцията в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп.

Щамп разясни, че е открил, че е " извънредно скучен " отводът на двете страни от Източна Европа да употребяват финансирането от Европейския обществен фонд.

България и Румъния всяка година получават милиарди евро за подкрепяне на циганските общности в двете страни.

В България има 750 000 роми или 9,94% от популацията. Страната е отделила 7,4 милиарда евро за програмния интервал 2014-2020 година, като 5,2 милиарда евро идват от обществения фонд.

Румъния е отделила 22 милиарда евро, като близо 16 милиарда евро са от фонда за същия интервал. Парите са в помощ на 1,1 милиона роми, които съставляват повече от 5% от цялото население на страната.

Щамп разясни, че двете страни отхвърлят да употребяват парите за ромите, тъй че средствата би трябвало да бъдат отделени за Рурския район - най-големият урбанизиран регион в Германия и третият по величина в Европейски Съюз. Двата съществени града Дортмунд и Дуйсбург са приели огромен брой мигранти от двете страни.

Министърът сподели още пред Westdeutsche Allgemeine Zeitung, че " тези средства би трябвало да са налични за градове като Дортмунд и Дуйсбург. В България ромите не са признати въобще. Те са третирани като пета класа жители. Там не е обезпечено образованието на децата ".

" България би трябвало да разбере, че в случай че продължи да разрешава тази липса на обучение, казусът ще продължава да се разраства ", предизвести Щамп.

По време на предходния програмен интервал от 2007 до 2013 година Румъния не съумя да употребява даже 1/5 от близо 20 милиарда евросредства за ромите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР