Германия се колебае дали да изпрати танкове в Украйна, за

...
Германия се колебае дали да изпрати танкове в Украйна, за
Коментари Харесай

Германия не вярва на Зеленский: Der Spiegel


Германия се колебае дали да изпрати танкове в Украйна , с цел да противодейства на съветските сили, заради " исторически аргументи ", оповестяват държавни източници пред списание Der Spiegel.

Според неназованите чиновници в държавното управление на канцлера Олаф Шолц има опасения, че Киев може да стане прекомерно самонадеян, в случай че реализира поредност от победи, и да предприеме навлизане на съветска територия.

Подобно развиване на събитията " би означавало, че немските танкове още веднъж ще се намират в Русия ", написа Der Spiegel в петък, като явно прави отпратка към нахлуването на нацистка Германия в Съветския съюз през 1941 година

 

 

Опасенията, че немско оръжие може да бъде изпратено в Русия, " акцентират известно съмнение в Берлин към украинския президент Владимир Зеленский. И това също е причина отбранителната промишленост в Германия да не получи позволение да доставя бойни танкове ", се твърди в отчета.

 

Досега танкове са доставени на киевското държавно управление единствено от Полша и Чешката република, само че не и от огромни експортьори на оръжие като Съединени американски щати, Обединеното кралство и Франция.

 

 

Въпреки че ембаргото върху танковете в никакъв случай не е било обсъждано на равнище НАТО, сред Вашингтон, Лондон и Париж е реализирано импровизирано съглашение по въпроса, настояват източниците, а Германия в никакъв случай не би могла да бъде първата страна, която да достави танкове на Украйна по " исторически аргументи ".

 

 

 

Докладът на Der Spiegel цитира политици и анализатори, които упрекват Шолц, че прекомерно постепенно оказва помощ на Украйна с оръжия за битка с Русия. Авторите се базират и на клюки, че канцлерът е бил заставен да направи всички отстъпки, които е направил до момента във връзка с военната помощ, само че по-късно въпреки всичко е забавил доставките.

От края на февруари, когато стартира войната  в Украйна, Берлин доставя Киев единствено с по-леки оръжия, а размерът на доставките понижава с времето, като Welt am Sonntag оповестява, че единствено две немски колета са пристигнали в Украйна сред 30 март и 26 май.

 

 

Доставките на тежки оръжия, в това число 30 зенитни машини Gepard, седем самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000 и четири ракетни системи за неведнъж изстрелване MARS II, бяха оповестени от Берлин, само че към момента не са осъществени.

Миналата седмица Шолц съобщи, че Германия ще изпрати на киевското държавно управление и едно от най-модерните си оръжия - системите за противовъздушна защита IRIS-T. Въпреки това Министерството на защитата съобщи, че не разполага с посочения хардуер на склад и че въпросите би трябвало да се насочат към производителите. Според известия в медиите Украйна може да се надява да получи системите едвам през ноември.

 

 

 

 Според Der Spiegel това може да се окаже прекомерно късно, защото съгласно изтекли оценки на немското разузнаване съветските войски могат да слагат под собствен надзор целия Донбас до август.

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР