Германия се бори с недостиг на работна ръка. Във всяка

...
Германия се бори с недостиг на работна ръка. Във всяка
Коментари Харесай

Мамят ли с ниско заплащане гурбетчиите ни в Германия?

Германия се бори с дефицит на работна ръка. Във всяка шеста специалност липсват фрагменти. Това сочи разбор на Федералната организация по заетостта. Резултатите демонстрират още, че броят на специалностите, наранени от дефицита на работна ръка, се е нараснал с 1/4 за миналата година.

При инженерите вакантните позиции са рекордните над 170 000 хиляди. Очаква се особено в този бранш обстановката да не се усъвършенства и в бъдеще броят на първокурсниците в главните инженерни дисциплини да е намалял фрапантно.

Осезаема липса се усеща и при водачите, медицинските асистенти, в специалности като строителство, такива, свързани с грижите за деца, даже в областта на компютърните експерти.

Минималното възнаграждение в Германия е 12 евро на час. Добре е да го знаете, в случай че сте решили да отидете на гурбет в страната.  Трябва и да знаете, че до дни се чака минималната ставка да бъде увеличена.

Консултантът Станимир Михайлов дава безвъзмездни съвещания за всички, които търсят по-добра работа в чужбина. Въпреки че е нелегално, и в този момент някои служащи получават по-малко от минималното възнаграждение на час.

„ Сега, на процедура, някои работещи получават по-малко от 12 евро, в случай че не са им заплатени всички часове, което е нелегално. Също не е законно, когато не им се заплаща изключителният труд. Всички би трябвало да си документират добре часовете, които са изработили ”, моли той пред Нова тв.

Ако това се случи, служащите не са сами. Има безвъзмездни консултанти, които биха могли да им оказват помощ на родния им език. „ В случай, че устният диалог с работодателя не помогне, е добре всички документирани часове да се показват в писмена форма и иск. Ако работодателите не заплащат, идната крачка е съдът по трудови разногласия ”, изясни Михайлов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР