Германия продължава да подкрепя твърдо отдавна заслуженото присъединяване на Румъния

...
Германия продължава да подкрепя твърдо отдавна заслуженото присъединяване на Румъния
Коментари Харесай

Германия продължава да подкрепя твърдо отдавна заслуженото присъединяване на Румъния към Шенген

Германия продължава да поддържа твърдо " от дълго време заслуженото присъединение " на Румъния към Шенген, което би било в интерес както на Румъния, по този начин и на Германия и на целия Европейски съюз, съобщи немският дипломат в Букурещ Пеер Гебауер на банкет нощес във връзка Деня на немското единение и обединяването на Германия 3 октомври 1990 година, съобщи Аджерпрес.

Гебауер подсети, че Румъния е изпълнила всички механически условия, с цел да бъде част от европейското пространство за свободно придвижване, предава Българска телеграфна агенция. 

" Уверявам ви, че голямото болшинство от страните от Европейски Съюз поддържат Румъния и България в този развой и всички ще положат старания, с цел да намерят решение да станете част от Шенген допустимо най-скоро ", съобщи посланикът.

" Румъния е значим и благонадежден сътрудник на Германия. Благодаря особено на държавното управление на Румъния и на румънския народ за поддръжката, оказвана на Украйна и Република Молдова, както и за укрепването на източния фланг на НАТО ", уточни още немският посланик, като означи, че Румъния " играе трайно градивна роля " в границите на Европейски Съюз и НАТО.

От своя страна румънският президент Клаус Йоханис посочи, че страните от Европейски Съюз и евроатлантическата зона би трябвало да работят дружно, с цел да пазят полезностите си.

" Имаме потребност повече от всеки път от повече единение в границите на Европейски Съюз, с цел да се оправим сполучливо с многочислените провокации както вътре в съюза, по този начин и отвън него, където се сблъскваме с бруталната война на експанзия на Русия против Украйна и с нейните пагубни последствия. Благодарение на поредицата от исторически събития, почнали от рухването на Берлинската стена, се намираме дружно в Европа - румънци и германци, като другари и европейски сътрудници, само че и като съдружници в НАТО ", уточни Йоханис.

Той означи, че " гласно изразената и непрекъсната поддръжка " на Германия за присъединението на Румъния към Шенген е илюстрация на поговорката " Приятел в потребност се познава ".

Премиерът Марчел Чолаку на собствен ред съобщи, че " бариерата Шенген се е трансформирала в последния излишък от разделянето на Европа ".

" Радваме се на следствията от принадлежността към общността на западните полезности: икономическо развиване, по-добър живот за нашите жители, повече сигурност. Дължим част от тези достижения на непрекъснатата поддръжка, оказвана от Германия. Започвам с това да благодаря на Германия за тази поддръжка, а по-късно и за твърдата поддръжка, оказвана на присъединението на нашата страна към Шенгенското пространство. Тази преграда Шенген се трансформира фактически в последния излишък на разделянето на Европа ", уточни Чолаку.

Той означи, че в двустранен проект сред Румъния и Германия " към момента съществува забележителен неополозвотворен капацитет за увеличение и диверсифициране на двустранната търговия и вложенията ". " Стойността на румънско-германските връзки се укрепва и от човешкия мост, реализиран от румънската общественост в Германия и от немската в Румъния ", добави той.

Говорейки за обстановката със сигурността в района, министър председателят посочи, че " това е повратна точка, която ни задължава да преосмислим освен тактиките си за сигурността, само че и тези за икономическото и инфраструктурното развиване ". " Заедно с Германия и останалите страни с сходни полезности Румъния способства значително към напъните за многоизмерима помощ за Украйна. Също дружно би трябвало да дадем посоката на новата ера. Да укрепим отбранителните си позиции в източния фланг на НАТО ", акцентира той.

Чолаку означи също нуждата от преконфигурация на сериозната инфраструктура, " тъй че да бъдем по-малко подвластни от силата или технологиите, идващи от пространства със стратегически риск ", като загатна и значимостта на приноса за " понижаване на световната беднотия посредством доставянето на храна към необлагодетелстваните региони на света ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР