Германия приветства решението на неутрална Швейцария да разреши обратна продажба

...
Германия приветства решението на неутрална Швейцария да разреши обратна продажба
Коментари Харесай

Швейцария продава обратно танкове Леопард на Германия

Германия приветства решението на неутрална Швейцария да позволи противоположна продажба на някои от немските си танкове " Леопард " II, с цел да помогне за възобновяване на запасите, изчерпани от помощта за Украйна , предава Ройтерс.

През февруари Германия изиска от Швейцария да продаде назад някои от 96-те танка " Леопард " II, които съхранява на склад, на производителя " Рейнметал ".

За да съблюдава законите за неутралитет на Швейцария, Берлин увери Берн, че оръжията няма да отидат в Украйна , а ще останат в Германия или при съдружник от НАТО или Европейския съюз.

" Ние сме доста щастливи и признателни за това решение ", сподели Мишел Флюгер, дипломат на Германия в Швейцария, пред швейцарската телевизия. " Нуждаем се от тези танкове, те ще запълнят неналичията у нас и нашите европейски сътрудници.

Той приказва, откакто швейцарският парламент във вторник утвърди извеждането от употреба на 25 танка Leopard II , проправяйки пътя за препродажбата им на Германия.

Общественото мнение в Швейцария е надълбоко разграничено по въпроса за доставката на оръжия за Украйна и блокирането на реекспорта от страна на Берн разгневи някои народи.

Исканията от Германия, Дания и Испания да разрешат на оръжия, създадени в Швейцария, които преди този момент са закупили, да отидат в Украйна,, базирайки се на швейцарския неутралитет, който предотвратява изпращането на оръжия директно или индиректно на участници във война.

Закупуването на швейцарски оръжия може да стане комплицирано, в случай че Берн не поправя своя закон за военните материали, предупреди немският дипломат Флюгер.

" Закупихме доста оръжия, системи или съставни елементи или муниции от Швейцария, в това число нашите сътрудници от НАТО, и в този момент бихме желали да дадем някои от тези системи на Украйна. "

Швейцарският кабинет в този момент би трябвало публично да поддържа износа на " Леопард " II за Германия, само че се чака това да е условност, откакто министърът на защитата Виола Амхерд сподели, че доставката на танковете за Германия е в сходство с швейцарския закон за неутралитет и също е в полза на страната.

" По този метод можем също по този начин да допринесем за сигурността в Европа и по този начин непосредствено за сигурността на нашата страна ", сподели швейцарският министър на защитата Виола Амхерд пред швейцарската телевизия SRF.
 Швейцария изненадващо изиска да се включи в небесния щит на Европа
Швейцария изненадващо изиска да се включи в небесния щит на Европа

Според критиците този ход е несъответстващ с неутралитета на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР