Германия поиска от Китай да спре да наема бивши пилоти

...
Германия поиска от Китай да спре да наема бивши пилоти
Коментари Харесай

Германия призова Китай да спре да привлича бивши пилоти от военновъздушните сили

Германия изиска от Китай да спре да наема някогашни водачи на Луфтвафе, с цел да образова личните си военновъздушни сили, опасявайки се, че те могат да разкрият секрети на НАТО.


" Повдигнах въпроса за водачите от немските военновъздушни сили, които явно са били наети да образоват (китайски) водачи ", съобщи пред кореспонденти министърът на защитата Борис Писториус.

Той приказва след среща с китайския си сътрудник Ли Шангфу в границите на конференция за защитата и сигурността в Сингапур.

" Посочих ясно, че чакам тази процедура да бъде прекъсната неотложно, и му споделих, че евентуално и той няма да е доста удовлетворен, в случай че се опитам да направя същото ", добави Писториус.

Ли " не отхвърли това, само че омаловажи смисъла му ", продължи той, съгласно прочетения от министерството негов коментар за пресата.

Германският седмичник „ Шпигел “ и публичният ефирен канал ZDF оповестиха в петък, че през последните години Китай е наел няколко някогашни водачи от военновъздушните сили, с цел да образова свои лични водачи.

Медиите настояват, че заплатите им явно са били изплащани посредством фиктивни сдружения на Сейшелските острови.

Те оповестяват, че въпросът провокира дълбока угриженост у парламентарната комисия, която управлява немските секрети служби.

" Притеснени сме, че военнослужещи, които преди този момент са работили за немската страна, могат да заемат работа, която да ги накара да издадат държавни секрети ", съобщи ръководителят на парламентарната комисия пред ZDF.

Въпросните немски водачи са управлявали изтребители „ Eurofighter “ и са взели участие в учения на НАТО.

Берлин се притеснява, че тайните, свързани с интервенциите и тактиките, употребявани от трансатлантическия боен съюз, могат да бъдат разкрити на китайците.

ZDF съобщи, че Министерството на защитата възнамерява да стартира следствие.

През последните години сходни случаи се появиха във Англия и Съединените щати.

Те идват в миг на засилено напрежение сред Китай и прилежащ Тайван, който Пекин счита за своя територия и от 2016 година насам ускори въздушните и морските маневри към острова.. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР