Германия отстъпи и се съгласи в последния момент да подкрепи

...
Германия отстъпи и се съгласи в последния момент да подкрепи
Коментари Харесай

Германия отстъпва за кризисния регламент за миграцията. Но Италия е против

Германия отстъпи и се съгласи в последния миг да поддържа така наречен спешен правилник в европейската промяна в региона на убежището, съобщи Ройтерс.

Това стана ясно на днешния Съвет „ Вътрешни работи “ в Брюксел. Берлин обаче изиска известни промени, които ще бъдат доуточнени в околните няколко дни.

Въпросният правилник би разрешил доста гъвкави ограничения при положение на изключително огромен брой мигранти като да вземем за пример през 2015 година Взависимост от използването им в засегнатите страни по външните граници на Европейски Съюз ограниченията биха могли да доведат до повече презаселвания, само че и до повече директни прекосявания на мигранти към страни като Германия.

Поради немското опълчване въпросът даже не бе включен в дневния ред на Съвета. По-късно обаче стана ясно, че в този момент срещу е Италия. Въпреки че спешният проект цели да облекчи точно страни като нея, които са „ вратата “, през която доста мигранти влизат в Европейски Съюз.

Германската вътрешна министърка Нанси Фезер въпреки всичко изрази вяра да бъде реализирано съглашение. За него не се изисква единогласие, а квалифицирано болшинство – 55 на 100 от страните членки (15 от 27), в които живее най-малко 65% от популацията на Европейски Съюз.

От началото на годината в Европейски Съюз са подадени 600 000 молби за леговище, заяви след края на Съвета еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя разясни, че доста от търсещите леговище идват в Съюза законно, а по-късно търсят протекция.

От януари до момента общо 250 000 мигранти са пробвали да обхванат в Европейски Съюз нелегално. По думите на Йохансон главното нарастване се следи през Италия.

„ Наблюдаваме спад по пътя през Източното Средиземноморие, само че има растеж по някои гръцки острови и през Канарските острови и Беларус “, добави еврокомисарят.
Европейски Съюз удължи краткотрайната протекция на украинските бежанци
Същевременно страните членки (Съветът) на Европейски Съюз реализира единодушие за удължение с една година на периода на краткотрайната протекция за хората, бягащи от войната на Русия против Украйна. Става дума за над 4 милиона души. По данни до 31 юли т.г. в България живеят 162 980 бежанци от Украйна. Срокът на закрилата им се удължава от 4 март 2024 година до 4 март 2025 година

Системата обезпечава незабавна и групова протекция на разселените лица, които не са в положение да се завърнат в страната си на генезис. Това значи, че не е належащо разглеждане на самостоятелни молби.

Целта е да се облекчи натискът върху националните системи за даване на леговище и да се даде опция на разселените лица да се употребяват от хармонизирани права в целия Европейски Съюз. Тези права включват престояване, достъп до пазара на труда и жилищно настаняване, здравна помощ, обществено подкрепяне и достъп до обучение за децата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР