Германия отправи нова молба към Швейцария да разреши износ на

...
Германия отправи нова молба към Швейцария да разреши износ на
Коментари Харесай

Швейцария разглежда молбата на Германия за изпращане на оръжия в Украйна

Германия насочи нова молба към Швейцария да позволи експорт на швейцарски муниции към Украйна, които да се употребяват във войната против Русия , заяви Ройтерс.

Веднъж към този момент спазващата неутралитет Швейцария отхвърли сходна молба.

Представител на Департамента на стопанската система на Швейцария заяви, че е получено писмо от немския министър на защитата и добави, че началникът на федералния стопански департамент Ги Пармелин скоро ще даде отговор. Представителят отхвърли да разяснява дали Украйна също се е обърнала към швейцарското държавно управление.

Министерството на защитата в Берлин отхвърли да разяснява писмото и съобщи, че Германия постоянно води градивни диалози с сътрудниците си. Страната достави Украйна с 30 танка от вида „ Флакпанцер Гепард “ и с към 60 000 боеприпаса.



През април Берн наложи несъгласие на износа на швейцарски муниции, употребявани от танковете за противовъздушна защита „ Гепард “. Германската войска в началото преди десетилетия е снабдявана с 35-милиметровите снаряд от швейцарски компании обаче техният експорт е блокиран, откакто държавното управление на Швейцария съобщи, че доставките биха нарушили закона за неутралитета на Швейцария.

След като през юни съобщи позицията си, държавното управление сподели, че „ въз основа на критериите за експорт, разказани в Закона за военните материали, и на правилото на идентичното отношение по закона за неутралитета Швейцария не може да утвърди превозването на военни материали, създадени в страната, към Украйна “.

Министърката на защитата на Германия Кристине Ламбрехт се свърза с Виола Амхер, която заема същия пост в Швейцария, с цел да попита дали е допустимо преразглеждане на решението ѝ, съобщи през днешния ден швейцарският вестник „ Тагесанцайгер “. Той добавя още, че Украйна също е призовала Берн да разреши доставките.

Осеммесечният спор в Украйна показва Швейцария по-далеч от нормалната ѝ позиция на цялостно безучастие, откакто Берн наложи съвсем всички наказания на Москва, които и Европейският съюз.

Промяната накара Русия да отхвърли швейцарското предложение да съставлява украинските ползи в Русия и съветските такива в Украйна, тъй като към този момент не смята Швейцария за неутрална страна.

Миналия месец Швейцария съобщи, че краткотрайно ще задържи обмена на данъчна информация с Русия и ще усложни приемането на виза на съветските жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР