Германия отделя 54 милиарда евро, за да стимулира по-екологичен начин

...
Германия отделя 54 милиарда евро, за да стимулира по-екологичен начин
Коментари Харесай

Германия дава 54 млрд. евро за по-екологичен живот

Германия отделя 54 милиарда евро, с цел да подтиква по-екологичен метод на живот: да вземем за пример за покупката на електрически автомобили, за замяна на остарели отоплителни съоръжения, за пътешестване с трен вместо със аероплан, написа Никита Жолквер в публикация за " Дойче веле ".

Самолетните билети в Германия ще нарастнат, само че пък пътуването с трен ще стане по-евтино. Купувачите на електрически автомобили ще се употребяват с финансови облекчения. Цените на бензина и на дизела ще се усилят, токът ще поевтинее. Собствениците на жилища ще бъдат насърчени да употребяват по-екологични горива вместо нафта за отопление.

Германското държавно управление утвърди цялостен пакет с ограничения, ориентирани към понижаване на парниковите газове, които водят до световното стопляне на планетата. В сходство с поетите интернационалните задължения до 2030 година Германия би трябвало да понижи излъчванията от въглероден двуокис с 55 % спрямо равнищата от 90-те години на предишния век.

Във всички сфери на немската стопанска система излъчванията на CO2 през днешния ден са по-ниски, в сравнение с преди десетилетия. Единственото изключение е превозът. Той изхвърля 160 милиона тона въглероден двуокис годишно, от които 60 % се дължат на колите. За да доближи до 2030 личните си климатични цели, Германия би трябвало да понижи парниковите газове, изхвърляни от превоза, до 95 милиона тона.

Дотации и данъчни облекчения за електрическите автомобили

Германското държавно управление залага на електрическите автомобили: съгласно утвърждения проект до 2030 година по пътищата на страната би трябвало да се движат от седем до 10 милиона електрически и хибридни коли, а и всеки втори градски рейс би трябвало да се движи с електромотор. В момента в Германия има 31 хиляди електрическия автомобил и съвсем 103 хиляди хибридни коли.

За да подтиква немските водачи да се преориентират към електрическите автомобили, през 2021 и 2022 година страната ще им отпуска по 4000 евро при покупката на кола до 40 000 евро, а след 2022 година - по 3000. Субсидиите за закупуването на по-скъпи коли ще бъдат доста по-ниски. По този метод държавно управление разчита да насърчи производството и продажбата на по-малките икономични електрически автомобили.

Освен това двойно се понижава годишният налог за използването на длъжностен автомобил за персонални потребности - с 0.5 до 0.25 % от първичната му цена.

Полетите нарастват

Пътуванията с трен ще поевтинеят, а полетите ще нарастнат. Заради това държавното управление има намерение да понижи Данък добавена стойност на билетите за трен от 19 на 7 % и да вкара специфични " наказателни " такси върху самолетните билети, продавани от нискотарифните фирмите на дъмпингови цени (в момента, да вземем за пример, " Райън ер " предлага билети от Берлин до Аликанте по 12.99 евро).

В резултат на тези ограничения самолетните билети за къси дистанции - да вземем за пример за много от вътрешните полети в Германия - ще нарастнат двойно. Тези промени желаят да накарат германците най-малко из страната да пътуват с трен, а не със аероплан.

Освен това министерството на превоза е решило да вложи милиарди евро в модернизацията на железопътната мрежа в Германия, с цел да се съблюдават оптимално тъкмо разписанията, а и да се понижат интервалите в придвижването на влаковете.

Край на остарелите котли за отопление

По данни на немското Министерство на стопанската система и енергетиката сега 35 % от създаваната сила се изразходва за отопление на жилищните и административните здания.

При това се отделя въглероден двуокис, който съставлява към една трета от общото количество, изхвърляно в атмосферата на Германия. Вредните излъчвания са изключително високи при потреблението на котли, работещи с мазут, а такива отоплителни съоръжения има в 5.8 милиона от немските домове. При това едвам четвърт от тези котли е на повече от 25 години.

Германският институт за отоплителна техника отбелязва, че половината от тези котли още в този момент могат да бъдат сменени с газови, а още 510 000 жилища могат да бъдат свързани с централната топлофикация.

" Дори и единствено тази мярка би разрешила да се понижат годишните излъчвания от въглероден двуокис с 14 милиона тона ", споделя ръководителят на Федералния съюз на предприятията от енергетиката и водоснабдяването Щефан Капферер. А в случай че всички котли на мазут в Германия бъдат сменени с по-екологични, излъчванията CO2 биха намалели с 30 милиона тона.

За да форсира процеса на модернизиране, държавното управление е решило да подтиква финансово притежателите на жилища, които заменят старите си котли с по-екологични. Премията ще възлиза на 40 % от разноските за подмяната на инсталацията. А от 2026 година нататък към този момент няма да е допустимо да се инсталират отоплителни системи, работещи с мазут.

Колко коства звук въглероден двуокис в Германия?

Това обаче напълно не са всички финансови тласъци за понижаване на нездравословните излъчвания. Сред ограниченията е и тази: да се откри динамично растяща цена на излъчванията въглероден двуокис. За тях ще би трябвало да се заплаща от началото на 2021 година. Първоначално цената ще бъде умерена - 10 евро за звук. През 2025-а тя ще нарасне на 35 евро, а по-късно ще се движи сред 35 и 60 евро според от търсенето и предлагането на документи, даващи правото на избран размер излъчвания на CO2.

Търговията с тези документи ще се прави не от крайните консуматори, а от предприятията, доставящи на пазара въглеводородни първични материали. От това ще нарастнат бензинът и дизелът, газът и мазутът за отоплителните съоръжения. От направените от държавното управление планове излиза, че в случай че звук CO2 коства 35 евро, цената на мазута за отопление ще нарасне с 9 до 12 цента за литър. Сегашната му цена в Германия е от 1.20 до 1.27 евро за литър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР