Германия отбелязва 30 години от падането на Стената, която разделяше

...
Германия отбелязва 30 години от падането на Стената, която разделяше
Коментари Харесай

Отвъд стената: Историческа грешка даде начало на еуфорията преди 30 г.

Германия отбелязва 30 години от рухването на Стената, която разделяше Европа. Бетонната бариера рухва 28 години след основаването й.

За това време тя става знак на Студената война.

А при опит да преминат стената умират към 200 източногерманци, бягащи на Запад.

Снимка: Reuters

Кулминацията на тържествата е през днешния ден пред Бранденбургската врата.

Стъклена зала в сърцето на Берлин припомня за разграничени ориси, само че и за копнежа да преминеш границата.

“За хората, които са живеели от източната страна, това е било място, където е трябвало да се разделят със своите фамилии, родственици, другари. Често тук са проливани доста сълзи. Затова тази приемна е наречена " Дворецът на сълзите ", изясни Майк Лукаш - шеф на музея.

Приемната е вход към разграничената гара на „ Фриедрихщрасе” - крайната спирка за линията на Източен Берлин и началната гара за директните влакове към Западна Германия.

Това е един от най-използваните гранични пунктове до издигането на Стената. А по-късно най-контролираната гара.

В залата към момента са непокътнати гишета, където всеки пасажер е подлаган на прецизни инспекции.

„ Опитите за бягство, които знаем, че са направени тук, са били с подправени документи”, съобщи Майк Лукаш.

30 години след Стената в някогашната приемна за първи път е изложена историческата записка, която отваря границите - записките на Гюнтер Шабовски.

На 9 ноември вечерта на изключителна конференция, излъчена онлайн, представителят на политбюро изчита решение, че жителите на Германска демократична република могат да пътуват свободно. Следва въпрос на италианския сътрудник: " От по кое време? " И отговор:

Веднага! Незабавно!

„ Беше голяма вест. Надявам се да остане в историята. Или най-малко в историята на журналистиката”, споделя Рикардо Ерман – сътрудник на АНСА.

Години по-късно разкрит документ разкрива грешката на Шабовски.

„ В самото решение е записано, че влиза в действие незабавно, само че известието е било квалифицирано за конференция, която е трябвало да бъде на идващия ден”, изясни Лукаш.

След нощта на 9 ноември през гарата на Фридрихщрасе още веднъж минават свободно влаковете към всички елементи на Берлин и Европа.

Около Брандембургската врата са се събрали освен с цел да честват, само че и да припомнят, че свободата е отговорност.

1989: Отвъд Стената Трабанти " събориха " Берлинската стена в Павел баня Борисов за годишнината от рухването на Берлинската стена: Още носим белезите от комунизма Отвъд Стената: Среща сред някогашни „ идеологически врагове ” Отбелязваме 30 години от рухването на Берлинската стена Отвъд Стената: Как подигравка в „ Стършел ” издаде, че тоталитаризмът си отива Отвъд Стената: Ролята на Радой Ралин в дисидентското придвижване у нас Отвъд Стената: Екопротестът при „ Кристал ” – началото на дисидентското придвижване в България
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР