Германия засилва граничния контрол с Полша и Чехия, за да „ограничи трафика на хора“

...
Германия обяви в сряда, че засилва граничния си контрол със
Коментари Харесай

Германия обяви в сряда, че засилва граничния си контрол със съседните Полша и Чехия, за да „ограничи трафика на хора“, тъй като страната е изправена пред ожесточен дебат относно миграционната си политика, докато молбите за убежище нарастват.

Полицията ще извърши „допълнителни гъвкави проверки и мобилен контрол по контрабандните маршрути на границите с Полша и Чехия“, каза министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер пред пресата.

Тя добави, че мярката ще влезе в сила незабавно с подкрепата на полските и чешките власти.

„Категорично трябва да спрем жестокия бизнес на контрабандистите, защото те излагат човешки животи на риск с максимална печалба“, каза министърът.

Съобщението дойде, когато вътрешният министър повдигна възможността за прилагане на фиксиран контрол по границите с двете източни съседи тази седмица. Такава мярка може да бъде само временна и по изключение съгласно правилата на Шенгенското пространство.

Досега южната провинция Бавария на австрийската граница беше единствената част от Германия със стационарен граничен контрол, наследство от миграционната криза от 2015-2016 г., когато водещата икономика в Европа прие над един милион бежанци.

Полицията задържа заподозрени по протежение на германско-полската граница близо до германския град Форст, 20 септември 2023 г. Полицията задържа заподозрени на германско-полската граница близо до германския град Форст, 20 септември 2023 г. Лиси Ниснер/Ройтерс

Гореща тема преди ключови регионални избори

Имиграцията отново се превърна в гореща тема в германската политика през последните седмици. Остават по-малко от две седмици до регионалните избори в традиционно консервативната крепост Бавария и централната провинция Хесен, които може да поставят на изпитание лявоцентристката коалиция на канцлера Олаф Шолц.

По-рано този месец вътрешното министерство на страната заяви, че ще отложи „до второ нареждане“ приема на мигранти, идващи през Италия, съгласно европейски доброволен план за солидарност.

Берлин твърди, че е направил най-големия принос и обвинява решението на Рим да се оттегли от задълженията си да приема обратно търсещи убежище лица, отхвърлени в други страни.

По време на забележки в сряда Фейзер, който се кандидатира като кандидат за Социалдемократическата партия на Шолц в Хесен, призова страните по границите на Европа – включително Италия – да „защитят по-добре“ тези граници и „да прилагат процедурите“, определени от Брюксел.

„Ние се борим да запазим контрола по вътрешните граници отворен в рамките на Европейския съюз. Но имаме нужда от това европейско решение“, каза тя. „В противен случай Шенген е в опасност“, добави тя.

Местните власти са затрупани от молби за убежище

Между август и януари 2023 г. Германската служба за миграция и бежанци е регистрирала над 204 000 молби за убежище, отбелязвайки 77% увеличение спрямо същия период на миналата година. Те добавят към приблизително един милион бежанци, които са пристигнали в Германия, бягайки от войната в Украйна и не е трябвало да кандидатстват за убежище.

Междувременно германската федерална полиция преброи 70 753 незаконни влизания в страната през същия период, което е близо 60% увеличение спрямо данните от миналата година.

Германската полиция използва гривни, за да маркира предполагаеми нелегални мигранти, задържани по време на патрул по германско-полската граница, 20 септември 2023 г. Германската полиция използва ленти за китки, за да маркира предполагаеми нелегални мигранти, задържани по време на патрул по германско-полската граница, 20 септември 2023 г. Лиси Ниснер/Ройтерс

Много местни правителства и общини казват, че са били претоварени от наплива, което принуди лявоцентристкото коалиционно правителство на Берлин да реагира.

„Общините не трябва да бъдат оставяни да поемат разходите, което би било фатално“, каза Александър Хандшух, говорител на Германската асоциация на градовете и общините, пред CNN в сряда.

„Тези нередовни бежанци заемат места, които са спешно необходими за хората с право да останат“, добави той.

Handschuh също каза, че местното население все по-трудно приема мигранти, които често се настаняват във физкултурни салони, ограничавайки капацитета за спорт, който вече пострада по време на пандемията.

Докато миграционната криза се засилва по границите на Европа, корицата на седмичното списание Der Spiegel се чуди „Ще успеем ли отново?“ тази седмица – препратка към известната фраза на бившия канцлер Ангела Меркел от 2015 г. „Ще се справим“, символ на отвореността на нейното правителство към мигрантите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР