Германия най-после се обърна публично към Канада с искане да

...
Германия най-после се обърна публично към Канада с искане да
Коментари Харесай

Берлин намери начин да върне силата на “Северен поток”

Германия най-сетне се обърна обществено към Канада с искане да върне турбината, която е нужна за действието на " Северен поток 1 " в цялостен потенциал. Германия можеше да предприеме тази стъпка доста по-рано. И макар че известието на Берлин съществено усилва възможностите за обновяване на работата на тръбопровода на цялостен потенциал, вторият - шоков - сюжет към момента не може да бъде отритнат. Какъв избор имат в този момент Германия и Европа и за какво?

Ръстът на цените на газовия пазар в Европа накара Германия да помоли Канада да съобщи ремонтираната турбина за Северен поток 1. „ Ако това е юридически проблем за Канада, желая да стане ясно, че не желаеме турбината да бъде доставяна в Русия, а апелирам тя да бъде доставена в Германия “, сподели немският министър на стопанската система Робърт Хабек.

В същото време той прикани „ да не се чака прекомерно дълго “ и „ да се вземе решение преди началото на интервала на превантивна работа “, оповестява “Блумбърг”. Разбира се, Хабек показва това не като опит да избави личната си стопанска система, а като предпочитание да не даде на Русия мотив да спре " Северен поток 1 ".

Следващата седмица, от 11 до 21 юли, ще стартира плановият ремонт на “Северен поток-1”, който беше плануван за есента на 2021 година и който беше прочут на всички заинтригувани страни. Германия обаче се тормози, че в края на превантивната поддръжка газопроводът, който в този момент е заставен да работи с 40% потенциал, въобще няма да бъде пуснат. Страховете са основателни.

Берлин загатва, че Русия сякаш има други турбини, които да заменят тази, която Канада не дава. Но от техническа позиция по този въпрос истината е на страната на “Газпром”. Германската “Сименс” доставя турбини за газово-компресорната станция на " Северен поток-1 " и е дала обещание да ги поддържа и ремонтира. Но в този момент това заричане не е спазено и турбините би трябвало да бъдат ремонтирани, а “Газпром” не е склонен да ги пусне в употреба на собствен личен риск и риск и да докара обстановката до повреда.

„ Виждаме по какъв начин груповият Запад се излага. Той е впримчен в личните си наказания, пробвайки се да отхапе повече, в сравнение с може да сдъвче. От друга страна е по-добре да се посрамиш, в сравнение с да останеш без газ. В Германия към този момент стартира огромна енергийна рецесия. Какво остава да се направи в тази обстановка? Да се обадят на Канада. Всъщност се чудя за какво това решение трябваше да чака толкоз дълго. Не е ясно на какво се надяваше канцлера Шолц с екипа си, за какво го протака през всичките тези седмици? От самото начало беше ясно, че обстановката няма да се оправи и никакви контракти с различни снабдители няма да проработят. Тази история още един път демонстрира неналичието на дълготрайна тактика за западните политици “, споделя Станислав Митрахович, старши откривател във Финансовия университет към държавното управление на Русия.

Сега, съгласно него, възможностите турбината, съхранявана в Канада, да бъде върната, а други турбини също да бъдат ремонтирани и изпратени на “Газпром”, са се нараснали доста.

„ В този случай „ Северен поток 1 “, след осъществяване на ремонтни работи, може да възобнови работа и условно да доближи цялостен потенциал до края на август след ремонта на останалите турбини. Това ненапълно ще облекчи обстановката за немската промишленост. Макар и не изцяло. Защото обстановката към този момент е доведена до рецесия “, споделя Митрахович.

За силата на рецесията може да се съди по две компании в Германия. Първата компания БАСФ разгласи, че ще би трябвало да затвори заводите си заради липса на газ. Става дума за най-големия химически комплекс в Германия и в света в Лудвигсхафен, където са ситуирани 200 завода. „ Намаляването на производството на този обект ще бъде голяма задача. Не сме се сблъсквали с сходни обстановки до момента. Трудно е да си го представим “, сподели старши икономистът на БАСФ Петер Вестерхайде. Втората компания е немският енергиен тръст “Юнипер”, който, както стана известно на “Блумбърг”, желае от немското държавно управление финансова помощ за 9 милиарда евро. Германското държавно управление към този момент приготвя закон за това по какъв начин ще избавя енергийните компании - да отпуска заеми, да национализира, а също и да трансферира разноските към потребителите. Това ще способства за инфлацията в страната.

Скок на цените царува на европейските газови пазари. Цената на газа в хъба ТТФ в Холандия доближи 1926 $ за 1000 кубически метра в четвъртък. Природният газ в Европа отбелязва най-дългия интервал на дневни облаги от повече от девет месеца, защото на пазара не престават да циркулират страхове от надълбоко редуциране на съветските газови доставки, оповестява “Блумбърг”. Цената на газа в Европа съвсем се е удвоила през последния месец. Това докара до рекордно високи цени на електрическата енергия в Европа.

„ Ако “Северен поток-1” възобнови цялостния си потенциал, условно към края на лятото, европейците, мисля, ще имат време да изпълнят подземните складове до нужното равнище. Ако няма други повреди. Тогава ще се усилят възможностите да преминем през зимата допълнително или по-малко спокоен режим “, счита Станислав Митрахович.

Но даже като се вземе поради работата на „ Северен поток-1 “, резултатът от дефицита на газ ще остане, тъй че европейците ще би трябвало интензивно да купуват ВПГ, освен това на високи цени, прибавя специалистът. Според него цените на газта ще останат високи и няма да се върнат до 1000 $. По-вероятно е газът да коства 1500 $ за хиляда кубически метра на европейските тържища, а до края на годината може да нарастне още повече според от обстановката на азиатския пазар. Конкуренцията с Азия и Китай, който се възвръща от коронавирус вълната и ще придърпва ВПГ към себе си, няма да разреши цената да падне.

За страдание позитивният излаз в тази история - изключването на немските турбини от канадските наказания и спокоен ремонт на всички турбини, нужни за " Северен поток 1 ", е единствено една от опциите.

Вторият сюжет, от който в този момент се опасяват европейските политици и икономисти, към момента не може да бъде отритнат. Говорим за цялостно прекъсване на доставките на газ по „ Северен поток-1 “. „ Ако Канада стартира да се държи неуместно или Съединените щати стартират да оказват напън върху Канада да не върне турбините, тогава доставките по тръбопровода могат да бъдат прекратени “, споделя Митрахович.

Във втория случай си коства да се готвят за комплицирана обстановка. „ Това ще докара до цялостна рецесия в Германия и други европейски страни през зимата. Първо, това ще бъде енергийна рецесия, която ще прерасне в индустриална рецесия и безработица, по-късно в икономическа и обществена рецесия и по-късно в социално-политическа “, споделя Митрахович.

В този случай цените на газа ще скочат доста високо и съответната цифра даже няма да има значение. „ Това ще бъде нереална цена, на която никой няма да желае да купува газ на борсата. Страните от Европейски Съюз ще вкарат разпределено ползване на изкуствени цени. Те ще продават газ единствено на основни, значими предприятия, които са свързани с комуналните услуги и промишлеността “, споделя Митрахович.

Анализаторите на “Ристад” по-рано предизвестиха, че цените на газа в Европа могат елементарно да доближат 3500 $ за 1000 кубически метра през зимата, създавайки проблеми даже в комуналния бранш. Всъщност на 7 март 2022 година спот цената на газа в Европа към този момент доближи съвсем 4000 (3898) $ за хиляда кубически метра. Това се случи поради упованията за прекъсване на доставките на съветски енергийни запаси. Положението беше избавено от словесните намеси на немските управляващи, които споделиха, че към този момент не могат да откажат съветски газ, тъй че няма да го създадат.

Според специалиста в Русия има хора, които считат, че Европа би трябвало да бъде тласната към втория сюжет, с цел да се докара до крайната „ точка “. Но към този момент Москва не е настроена за подобен сюжет.

„ Според мен съветското управление счита, че към момента е допустимо да се реализира съглашение с част от европейския хайлайф и да се резервира търговията в средносрочен проект, в това число в енергийния бранш. Че след постигането на някакъв компромис за Украйна ще има опция за разширение на търговията и печелене на пари. Ние по принцип също имаме потребност от пари “, твърди специалистът.

Но би трябвало да се разбере, че развиването на обстановката като цяло зависи освен от връщането на турбината от Канада. Много ще зависи от по-нататъшните дейности на Германия и самата Европа. „ Ако Германия, да вземем за пример, стартира да трансферира тежки оръжия в Украйна, тогава няма да се изненадам, в случай че зародят компликации с употребата на „ Северен поток-1 “. Ако Германия, която към този момент е национализирала част от съветските активи, национализира да вземем за пример част от „ Северен поток-2 “, тогава Русия може да отговори, като спре напълно доставките през „ Северен поток-1 “, заключва източникът. Има доста фактори, които през днешния ден е мъчно да се плануват.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР