Германия направи решителна крачка към легализирането на канабиса, като скоро

...
Германия направи решителна крачка към легализирането на канабиса, като скоро
Коментари Харесай

Най-после: Германия ще легализира марихуаната

Германия направи решителна крачка към легализирането на канабиса, като скоро ще бъде признат и съответният закон. Днес немският министър на опазването на здравето Карл Лаутербах наподобява оптимистичен. " Опитваме се да решим един проблем ", сподели той и напомни, че досегашната рестриктивна политика във връзка с канабиса се е провалила.

От 2011 година насам броят на закононарушенията, свързани с опиати, трайно пораства - и държавното управление желае да спре таман тази наклонност, като легализира хашиша. Така хората ще могат да употребяват чист и тестван артикул, черният пазар ще загине, ще се усъвършенства и грижата за сигурността на младежите. Министърът сподели, че за постигането на тези цели дружно с още четири министерства е създаден общ проект от две стъпки.

Двуетапен модел

В рамките на първата фаза ще бъде узаконено притежаването на най-много 25 грама канабис, предопределен за персонална консумация от лица, навършили 21-годишна възраст. В рамките на един месец такова лице може да има общо 50 грама канабис. Освен това всеки човек ще има правото да си засади до три растения канабис за домашна приложимост – на балкона или в градината. Съответният законопроект ще се появи още през април, даде обещание министърът на земеделието Джем Йоздемир.

Продажбата на марихуана първоначално ще се реализира единствено в по този начин наречените " обществени канабис-клубове " – сдружения, чиито членове се доставят с канабис от лично произвеждане. В едно такова сдружение ще имат право да членуват най-много 500 души.

С продажбите в комерсиалната мрежа нещата стоят по-сложно. Първоначално държавното управление смяташе, че марихуана ще може да се продава в специфични магазини под държавен надзор, с цел да се пресече престъпността. Ставаше дума даже тази продажба за лица над 18 години да се прави в това число и в аптеките. Предвиждаше страната да управлява целия цикъл – от засаждането до продажбата, за се понижат другите рискове. Но явно Еврокомисията е оказала сериозен напън и берлинските министерства дадоха на заден ход. Според бъдещия закон продажбата на канабис в профилирани магазини първоначално ще се прави единствено пробно в няколко района.

" Черният пазар няма да е удовлетворен "

Всъщност министър Лаутербах още през октомври направи първия опит да реализира записаното в съдружния контракт узаконяване, само че явно прекомерно демократичният план влизаше в спор с някои правила в Европейски Съюз. Сега обаче нещата потръгват – и първите мнения са възторжени. Аграрният министър Йоздемир, който е от партията на Зелените, сподели: " Престъпните дилъри по никакъв начин няма да се зарадват. Черният пазар няма да бъде удовлетворен. " А Кристине Лютке, говорителка по нарко-тематиката СвДП, която също взе участие в ръководещата коалиция, възкликна в една от обществените мрежи: " Най-после! " Опозицията обаче е настроена сериозно. В отговор на питане на Дъждовни води здравният специалист Арвин Рюдел от ХДС беше безапелационен, че политиката на Тройната коалиция за узаконяване на канабиса се е провалила. Освен това той напомни и за заплахите: при младежи под 25-годишна възраст използването на канабис може да провокира психози.

Правителството въпреки всичко ще легализира канабиса

Независимо от тези предизвестия легализирането на марихуаната в Германия е в ход. В края на сегашния развой би трябвало да бъде осъществена задачата, записана в държавната стратегия: " Ще въведем следеното доставяне с канабис за консумация от възрастни лица посредством лицензирани търговци. " В момента притежаването на канабис, хашиш или марихуана е нелегално в Германия. То се счита за нарушаване на Закона за упойващите субстанции и предстои на наказателно гонене – по същия метод, както в тази ситуация с опиати като хероин или екстази. Реформата на държавното управление доста ще облекчи работата на прокуратурата и полицията – това беше и една от задачите. В юридическите кръгове също се счита, че декриминализирането на канабиса е добра концепция. Президентът на Федералната престъпна работа (това е общогерманската полиция) към този момент прикани закононарушенията, свързани с канабиса, отсега нататък да се смятат единствено за административни нарушавания.

Голям бизнес за страната

Легализацията на канабиса може с изключение на всичко друго да се трансформира и в голям бизнес за страната. Икономистът Юстус Хаукап споделя в изявление за Дъждовни води, че броят на консумиращите канабис в Германия вероятно е към 4 милиона. " Опитахме се да изчислим към какви количества води това число. Стигнахме до извода, че размерът на пазара ще е бъде към 400 тона, т.е. - сред 4 и 5 милиарда евро ", споделя Хаукап. Неговите калкулации демонстрират, че приходите от акциза върху канабиса и спестените пари в полицията и прокуратурата ще докарат на страната облага от към 5 милиарда евро годишно.

В редица европейски страни към този момент се води напълно демократична политика във връзка с канабиса. В Нидерландия или в Португалия леките опиати, производни на канабиса, са напълно позволени. В Испания потреблението на канабис е единствено административно нарушаване – като неправилното паркиране, да вземем за пример. В Канада потреблението му също е позволена, освен това – тази страна има даже специфичен министър за този сектор. В Уругвай и в 19 щата в Съединени американски щати развъждането, търговията и разпространението на канабис-продукти също са легални.

Автор: Фолкер Витинг

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР