Германия може да спре проекта "Северен поток 2", ако Русия

...
Германия може да спре проекта "Северен поток 2", ако Русия
Коментари Харесай

Ще има висока цена. Германия предупреди за последици за Северен поток 2, ако Русия нападне Украйна

Германия може да спре плана "Северен поток 2 ", в случай че Русия нападне Украйна. За това алармира канцлерът на Германия Олаф Шолц във вторник след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Новината идва на фона на сред Русия и Украйна поради скупчването на съветски войски по границите на двете страни. То докара до терзания от страна на Запада, че Русия може да нахлуе в Украйна, като във вторник представител на американската администрация разяснява, че съветската офанзива може да се случи "във всеки един миг ".

На конференция във вторник Олаф Шолц уточни, че държавното управление му "подкрепя всички аспекти " на сделката, реализирана сред неговата предшественичка Ангела Меркел и американския президент Джо Байдън. Миналата година те се споразумяха Германия да предприеме дейности на национално равнище и да изиска европейски наказания при положение, че Русия "използва енергетиката като оръжие и извърши други актове на експанзия по отношение на Украйна ".

Попитан дали плана "Северен поток 2 " е част от икономическите наказания, които немското държавно управление счита да предприеме при положение на експанзия, Шолц сподели, че това ще бъде разисквано.

"Ясно е, че това ще има висока цена и че всичко това ще би трябвало да бъде разисквано при положение на военна намеса против Украйна ", сподели Шолц.

Това е най-ясната индикация, която представител на немското държавно управление дава за вероятни последици за "Северен поток 2 ", в случай че Русия нападне Украйна. Газопроводът транспортира газ от Русия до Германия. Досега немската страна наблягаше, че "Северен поток 2 " е напълно частен стопански план, а не политически.

"Очакваме Русия да деескалира ситацията. Това може да включва, да вземем за пример, понижаване на броя на войските по украинкската граница ", сподели още Шолц.

Миналата седмица се организира серия от договаряния по отношение на дейностите на Русия и европейската сигурност: двустранни сред Съединени американски щати и Русия, среща на Съвета НАТО-Русия и договаряния на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Те обаче не реализираха прогрес. Москва и Вашингтон подчертаха своите "фундаментални " разлики във връзка с европейската сигурност по време на напрегнатите диалози.

Опитите за реализиране на дипломатическо решение на рецесията не престават и тази седмица, като държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен има планувани срещи с президента на Украйна Володимир Зеленски, министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР