Германия може да си позволи нов пакет помощи за няколко

...
Германия може да си позволи нов пакет помощи за няколко
Коментари Харесай

Германия може да си позволи нов пакет помощи от няколко милиарда евро

Германия може да си разреши нов пакет помощи за няколко милиарда евро, без обаче да се отхвърля от " дълговата спирачка ". Това съобщи в петък министърът на финансите Кристиан Линднер, представен от Франс прес.

Германският канцлер Олаф Шолц даде обещание на 11 август нов пакет от помощи за семействата с оглед скока на цените в секторите на електрическата енергия и питателните артикули, които се чака да се влошат в допълнение тази есен. Той обаче даде обещание завръщане към бюджетна суровост идната година, ограничавайки държавния недостиг до 0.35% от брутния вътрешен артикул.

В отговор на въпрос в изявлението му за в. " Райнише пост " по отношение на размера на тези възможни дотации, финансовият министър съобщи, че " неголямо двуцифрено число в милиарди евро би било допустимо ".

Този нов пакет от ограничения за поддръжка ще е ориентиран към семействата с ниски и междинни приходи и ще включва и ограничения в посока на енергоемките компании, посочи министърът.

Инфлацията в Германия доближи 7.5 на 100 през юли, което е малко под записаните през юни 7.6 на 100.

Есента и зимата в най-голямата европейска стопанска система обаче се обрисуват като доста сложни поради енергийната рецесия, която занапред следва, сподели икономическият министър Роберт Хабек.

Сметките на германците за отопление и електрическа енергия ще скочат през есента след решението на държавното управление покачването на цените на електрическата енергия да се поеме от крайния консуматор.

Канцлерът Шолц не посочи периода и размера на пакета дотации, само че удостовери уговорката на държавното управление за връщане през 2023 година към конституционните правила за бюджетна дисциплинираност след тригодишна пауза поради пандемията от Covid-19.

Някои гласове, най-много от партия " Съюз 90/Зелени " и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), приканиха да се удължи интервалът на неприлагане на " дълговата спирачка ", в случай че стопанската система на страната мощно се утежни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР