Германия, която гръмко обеща да се откаже напълно от покупките

...
Германия, която гръмко обеща да се откаже напълно от покупките
Коментари Харесай

Руският газ намери заобиколен път към Европа

Германия, която гръмко даде обещание да се откаже изцяло от покупките на съветски газ, в действителност продължава да го купува, и то в обилни количества. Това се потвърждава директно от съответните аналитични проучвания. А Европейският съюз получава помощ да прикрие протичащото се от две страни, които до неотдавна не бяха уличавани в интензивно газово съдействие с Русия.

Ако не можете, само че в действителност желаете, тогава можете. Именно на този принцип Европа, която наложи наказания на Русия, в последна сметка усили размера на газа, закупен от Руската федерация. Европа сполучливо размени доставките на съветски първични материали по тръби с покупки на ВПГ от „ кремълски генезис “.

Европейският импорт на ВПГ от Русия е повишен с 40% през 2023 година спрямо равнищата преди 24 февруари 2022 година, съгласно отчет на неправителствената организация “Глобал Уитнес ”, основан на данни от консултантската компания “Кеплер ”. Най-големите вносители не са европейските суперсили, а скромните Испания и Белгия. Между другото, на никой не би му хрумнало да заподозре упоменатата неправителствена организация в проруски настроения: организацията, която съществува от 1993 година, има основни офиси в Лондон и Вашингтон, което автоматизирано изключва “Глобал Уитнес ” от листата на симпатизантите на Москва.

Според основания в Хелзинки Център за енергийни проучвания и чист въздух, „ Между януари и юли 2023 година държавите-членки на Европейския съюз са похарчили повече от 5,29 милиарда евро за закупуване на този съветски въглеводород в течна форма и превозването му по море “.

„ През първите седем месеца на 2023 година членовете на Общността на двадесет и седемте подписаха контракти за 22 милиона кубични метра ВПГ от Русия, спрямо 15 милиона през същия интервал на 2021 година, което съставлява нарастване от 40%. И доста надвишава междинното международно нарастване от 6% на съветския импорт на ВПГ, отбелязва испанският “Ел Публико ”. “В същото време Испания съставлява 18% от общите продажби на ВПГ Руската федерация през този интервал, а Белгия – 17%. По-висок % на растеж на покупките има единствено от Китай (20%) ”, добавя изданието и акцентира, че през 2021 година Испания е на пето място по покупки на съветски полутечен газ, а Белгия е на седмо. Защо ненадейно ще има подобен пробив в класацията? Особено за дребна (11,5 милиона души) Белгия.

Е, добре, с Иберийското кралство всичко може да се смята за повече или по-малко ясно: испанците бяха разочаровани поради непредвидената смяна на позицията си във връзка с Западна Сахара. Да напомним: Мадрид получава почти половината употребяван газ от Алжир. В края на 2021 година министър-председателят Педро Санчес съобщи, че неговото държавно управление ще спре да поддържа Алжир по въпроса за независимостта на Западна Сахара от Мароко и по всевъзможен вероятен метод ще поддържа желанието на Рабат да „ наложи лапа “ на тази територия. Алжирците предизвестиха испанците за следствията от този демарш и незабавно започнаха да пренасочват по-голямата част от износа на газ към Италия. В Мадрид изказването на държавното управление на африканската страна не беше признато съществено и алжирците сложиха завършек на въпроса през 2022 година

Испанците не можеха да си разрешат да останат без газ - страната има развита химическа промишленост, която не би била допустима без въглеводородни първични материали. Да унищожиш личната си стопанска система със личните си ръце, разчитайки на приказката, че „ чужбината (в смисъла на Брюксел) ще помогне “ е прекомерно огромен разкош.

И по тази причина Мадрид реши да се възползва от старите, потвърдени връзки с Москва. Разбира се, беше допустимо да се закупят въглеводороди от американците (същият ВПГ, който съдържа молекули на свободата), само че това е прекомерно скъпо, тъй че не беше допустимо да се закупи нужното количество от Щатите.

За всеки случай покупките на съветски газ в двореца Монклоа, седалището на испанското държавно управление, бяха съпроводени с отрицателни изрази от типа „ ще се радваме да стоим в горда, недостъпна поза, само че финансовото ни положение не го разрешава. ” Заместник-председателят на испанското държавно управление и министър на екологичния преход Тереза Рибера сподели предишния юли, че „ въобще не харесва покупките на съветски газ “. Функционерът насочи вниманието на Брюксел към обстоятелството, че няма да бъде допустимо да се спре вносът на ВПГ от Русия единствено с противодействието на европейските държавни управления, защото „ по закон частни европейски компании имат право да купуват този въглеводород в Руската федерация. без да желаят единодушието на управляващите на своите страни. ”

Истинността на думите на Рибера се удостоверява от калкулации от отчета на “Глобал Уитнес ”. Те показват, че холандската компания “Шел ” и френската компания “Тотал ”, двама водещи вносители на газ от Руската федерация, не обръщат внимание на глобите, в случай че пречат на бизнеса им. Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон през март предходната година изиска от страните от Европейски Съюз да не купуват ВПГ от Русия, само че призна, че няма правна рамка, която да ги принуди.

Източници от испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз изтекоха информация в пресата предходната сряда, че „ Европа би трябвало да работи като едно цяло, както преди, и да заобикаля замяната на остарели зависимости с други, които са еднообразно рискови “, защото „ ограничението на вноса на ВПГ от Русия е допустимо единствено тогава, когато има съответното единомислещо решение на всички членове на Европейски Съюз.

Много комфортна формула. Полезна за всички. „ Страните от второ равнище “ на Европейски Съюз купуват продукта в количества, които повече от надвишават потребностите им. За какво? Да вършат пари, като съхраняват газ и по-късно го препродават. За разлика от Франция и Германия, за които е някак непристойно да се демонстрират като „ извършители на конвенцията “, т.е. страни, които на думи приканват за отвод от бизнес с Русия, а на процедура са принудени да купуват съветски първични материали. Да напомним, че незабавно след началото на СВО управлението на Европейския съюз разгласи, че той изцяло ще се откаже от вноса на „ кремълски газ “. Но не в този момент, а до 2027 година Междувременно...

Както се споделя, нищо персонално, просто бизнес. Испанският ”Ел Пайс ” не се съмнява, че както тяхната страна, по този начин и Белгия (в частност) работят освен за себе си: „ Белгия и Испания са извънредно комфортни територии на Европейски Съюз за търговски интервенции, с помощта на развитата пристанищна инфраструктура, съществуването на впечатляващ складов потенциал, съоръжение за регазификация на ВПГ и удобни климатични условия. “

А белгийският министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен в изявление за английския “Файненшъл Таймс ” се изпусна, че „ от целия съветски ВПГ, закупен от Белгия, единствено 2,8% са отишли за потребностите на страната, а останалото е отишло или ще влезе пренос до Германия, Холандия и други страни от Европейски Съюз. Двете водещи белгийски пристанища Зеебрюге и Антверпен обслужват 18 европейски национални пазара, акцентира английският “Гардиън ”

Германците могат да бъдат разбрани: макар всичките старания на „ министъра на колапса на немската стопанска система “ (както го назова съпредседателят на партията „ Алтернатива за Германия “ Алис Вайдел) Роберт Хабек да деиндустриализира страната, нейната промишленост оказва дейна опозиция и чака да оцелее в родината си и да не се реалокира в Съединени американски щати. И като цяло 27 година е още надалеч, до тогава доста може да се промени, тъй че няма смисъл да бързаме да ограничаваме търговията с руснаците.

Въпреки че е по-добре да вършат покупки посредством ръцете на дребни членове на Европейски Съюз, с цел да не развалите имиджа си. Защото, както означи специалистът по изкопаеми горива на “Глобал Уитнес ” Джонатан Нороня-Гант, „ парите, които Европа заплаща за съветски ВПГ, са кървави пари, тъй като отиват за съветска поддръжка за войната в Украйна “.

Веднага си спомняме епохалното „ мишките плакаха, бодяха си, само че продължиха да гризат кактуса “. Освен това не приказваме за кактус, а за жизненоважен енергиен запас.

„ През януари тази година Германия разгласи, че към този момент не е подвластна от Русия за енергийни доставки, откакто реализира съглашения с други страни, произвеждащи изкопаеми горива, като Съединени американски щати и Норвегия “, напомня “Гардиън ”. Но се въздържа да разяснява действителната обстановка, а точно шеметния растеж на покупките на съветски газ. Не му се ще още веднъж да навежда читателя си на мисълта, че Русия съумява в икономическия си спор със Запада.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР