Германия и Европа отбелязват 30 години от падането на Берлинската

...
Германия и Европа отбелязват 30 години от падането на Берлинската
Коментари Харесай

​Германия и Европа отбелязват 30 години от падането на Берлинската стена

Германия и Европа означават 30 години от рухването на Берлинската стена. Бетонната бариера, която делеше континента рухва 28 години след основаването си.

За това време към 5 000 души съумяват да избягат през Стената в Западна Германия. За към 200 души, обаче, опитът за бягство се оказва съдбовен.

На 9 ноември министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски афишира анулацията на рестриктивните мерки за излизане от Германската демократична република. Тълпа от източноберлинчани нахлуват в Западен Берлин и стартират да разрушават стената. Късчета от нея могат да се купят и в този момент в Берлин, а огромна част са превърнати от разнообразни актьори в творби на изкуството. Тази вечер пред Бранденбургската врата ще се състои величествен концерт. Ще участват президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, както и президентите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които имат заслуги за отварянето на границите за жители на Германска демократична република през лятото на 1989 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР