Германия и Европа очакваха, че днес в Берлин най-после ще

...
Германия и Европа очакваха, че днес в Берлин най-после ще
Коментари Харесай

Коалиционните преговори в Германия вървят към развръзка

Германия и Европа чакаха, че през днешния ден в Берлин най-сетне ще бъде подписано съдружното съглашение. Досега това не се е случило. Какви са изгледите?

 © Българска телеграфна агенция
Политическият трилър към сглобяването на нова необятна коалиция в Берлин върви към развръзка. Лично аз чакам, че съдружното съглашение от 160 страници ще бъде подписано всеки миг, само че най-късно до на следващия ден сутринта. Социалдемократите упорстват за отстъпки по двете тематики, които са оповестили са изключително значими. Първото им условие е да се реформира сегашната система на здравните каси, която обезпечава на по-заможните пациенти по-добро лекуване. Техният специалист по опазването на здравето Карл Лаутербах сподели през днешния ден:

Карл Лаутербах, ГСДП, специалист по опазването на здравето: Ние от доста време се борим за това и желаеме да реализираме нещо. Такова е и поръчението на нашия партиен конгрес.
Другият противоречив въпрос е обвързван със срочните трудови контракти. Социалдемократите желаят да лимитират опцията на работодателите да постановат срочни контракти, в случай че за това няма съответна причина, обвързвана с естеството на работата.

Иначе наподобява, че всичко се върти към това по какъв начин да бъдат разпределени десетките милиарди евро, които се чакат като плюс в държавната хазна през мандата на бъдещото държавно управление. Голяма част от тези пари очевидно ще отидат в интерес на германците с по-ниски приходи. Ще бъдат увеличени детските надбавки, два милиарда евро ще се изхарчат за разширение на системата от целодневни учебни заведения, ще бъдат понижени някои налози и отчисления, ще има повече пари за пенсионерите и за полицията.

По-бърз интернет и по-стабилна отбрана на наемателите - това се още две от задачите на бъдещето държавно управление. А в региона на европейската политика дружно с Франция ще се върви към промяна в еврозоната и към превъзмогване на сегашните европейски рецесии. Така близо пет месеца след изборите Германия вероятно скоро ще има ново държавно управление. А един от най-горещите въпроси сега гласи: ще влезе ли водачът на социалдемократите Мартин Шулц в този кабинет?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР