Германия гласува вчера на парламентарни избори, но продължава да не

...
Коментари Харесай

В Германия се задава трипартийна коалиция

Германия гласоподава през вчерашния ден на парламентарни избори, само че продължава да не знае нито кой ще е наследникът на канцлера Ангела Меркел, нито какво ще бъде идващото държавно управление. И тези въпроси най-вероятно ще останат без отговор още дълго време.

Според неокончателните резултати Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели 25.7% от гласовете и това й дава минимална преднина пред Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и техния баварски сътрудник Християнсоциалния съюз (ХСС), които получават 24.1%. Този фотофиниш оставя претендентите за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц и на консерваторите Армин Лашет вкопчени в мъртва хватка в борбата за поста на Меркел. И единственото несъмнено е, че предстоят продължителни и комплицирани договаряния за сформиране на държавно управление, което по всяка възможност ще включва три партии.

Рискът е, че Берлин ще бъде обзет от полупарализа, както след последните избори за Бундестаг през 2017 година, когато бяха нужни шест месеца, с цел да успее Меркел да образува своето четвърто и последно държавно управление.
Победа на косъм за ГСДП, провал за ХДС
В доста връзки социалдемократите са явен победител в изборите. Те освен печелят най-вече гласове съгласно неокончателните резултати, само че и усъвършенстват доста представянето си, откакто удариха дъното през 2017 година, когато получиха гласа на едвам един от петима немски гласоподаватели. За партия, която месеци наред беше закована на 15% поддръжка в предизборните изследвания и изоставаше освен след ХДС/ХСС, само че и след Зелените, това е удивително завръщане.

Точно на другия полюс е обстановката при консерваторите. Начело с непопулярния и податлив към гафове Армин Лашет, ХДС/ХСС записват най-лошия си избирателен резултат в историята и срив от 9% по отношение на 2017 година Въпреки това Лашет упорства, че има мандат да образува държавно управление. " [В Германия] не всеки път партиите, които излязат преди всичко, издигат канцлера ", съобщи той в изборната нощ.
Танц за трима
Всъщност резултатите значат, че нито ГСДП, нито ХДС/ХСС ще посочат кой ще бъде идващият немски канцлер. Ако от разновидностите за съставяне на държавно управление се изключи повтаряне на сегашната " огромна коалиция " сред социалдемократите и консерваторите, определящата дума за това кой ще ръководи Германия ще имат Зелените, спечелили 14.8% от гласовете, и Партията на свободните демократи (ПСД) с 12.8%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР