Германия е втора в света по успехи в борбата срещу

...
Германия е втора в света по успехи в борбата срещу
Коментари Харесай

Коронавирус: Германия е първа, България е 27-ма

Германия е втора в света по триумфи в битката против ковид. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкоз напред?

Германия е европейската страна, която се оправя най-добре с епидемията от ковид, сочи изследване на лондонския мозъчен концерн Deep Knowledge Group (DKG). Германия е измежду първите и в международната ранглиста на най-сигурните страни в изискванията на пандемия - страната е сложена на второ място, изпреварва я единствено Израел. В топ 10 няма друга европейска страна. Ето и подреждането на първите 10: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

Защо Германия е толкоз напред

В европейската ранглиста, отпред на която застава Германия, са включени общо 33 страни, измежду които България е сложена на 27-мо място. Непосредствено по-късно се подреждат Румъния, Андора и Англия. А първата десятка е подредена по този начин: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на изследването са употребявали данни от обществени източници, в това число от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А измежду главните критерии при оценяването на обособените страни са успеваемостта на опазването на здравето, равнището на икономическа непоклатимост и дееспособността на държавното ръководство, успеваемостта на националните системи за мониторинг и разкриване на болести, достъпът до проби за ковид, както и успеваемостта на подхванатите карантинни ограничения.

„ Не става въпрос единствено за това да се оцелее в епидемията, а най-много по какъв начин да бъде възобновена стопанската система по-късно, по какъв начин да се избегне нейният колапс и по какъв начин да се подсигурява дейното ѝ развиване през идващите години ", изяснява създателят на DKG Дмитрий Каминский.
Казано по различен метод: този рейтинг демонстрира кои страни са в положение да защитят най-ефективно жителите си както от заразяване с ковид, по този начин и от стопански разтърсвания в резултат на пандемията.
Германия разполага с огромен брой кревати за интензивно лекуване, има задоволително лечебни заведения и медицински личен състав. Но по-важното е, че страната създава сама здравно съоръжение и медикаменти. И по тази причина няма да е толкоз подвластна от други страни при положение на изостряне на пандемията ", показва още Каминский.

Основателят на DKG акцентира категорично способността на немските управляващи да ръководят в спешни обстановки. " Първоначално броят на инфектираните в Германия беше висок, само че страната мина стрес теста извънредно сполучливо, ограничи разпространяването на заболяването и по този начин избегна ориста на доста други страни. А това ще ѝ обезпечи обилни стопански преимущества след края на пандемията ", уверен е Каминский.

В Москва може да стане като в Ню Йорк

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, Съединени американски щати, Англия, Испания и Франция. България не попада измежду първите 20 страни в този черен лист, а Русия е сложена на 12-то място - сред Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е обстановката в Москва - там Каминский се притеснява от " нюйоркски сюжет ". В съветската столица се следи внезапно нарастване на броя на инфектираните, а препълнените лечебни заведения все по-трудно обезпечават съответни грижи за пациентите.

източник www.dw.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР