Германия е уверена, че ще има най-добре оборудваната армейска дивизия

...
Германия е уверена, че ще има най-добре оборудваната армейска дивизия
Коментари Харесай

Германия решена да е с най-добрата дивизия в НАТО до 2025 г.

Германия е уверена, че ще има най-добре оборудваната армейска дивизия измежду европейските съдружници в НАТО през 2025 г. Това разгласи командващият немската войска генерал-лейтенант Алфонс Майс пред " Ройтерс ".

Новината идва на фона на напъните на страните да приготвят войските си след нахлуването на съветските сили в Украйна.

Понастоящем Берлин не разполага с нито една боеспособна дивизия - военна част от над 20 000 бойци. Целта е първото от трите такива подразделения да стартира да действа до 2025 година, а второто - през 2027 година

" Аз съм огромен оптимист, че ще го реализираме (подразделението за 2025 г.) ", съобщи Майс и добави, че в началото подразделението ще разполага с сред 80 и 90% от нужния личен състав, като проектите са контрактувани с НАТО.

По негови думи Германия на първо време ще даде две механизирани бригади, а след това една - по-леко въоръжена - междинна бригада, а също ще бъде подсилена от нидерландска бригада. Една бригада разполага с към 5000 бойци.

" Това ще бъде задоволително ", пресметна Майс. " Във всеки случай ще бъде задоволително да допринесем за най-добре оборудваната дивизия от всички европейски сътрудници в НАТО през 2025 г. Поне това е общата ни цел с нашите нидерландски сътрудници ".

Дивизиите са главните организационни градивни детайли на сухопътните сили, които биха били нужни за справяне с спор против равносилен съперник.

Западните страни се пробват да възстановят и оборудват своите военни подразделения, откакто в продължение на десетилетия, прекарани в по-малки войни в Ирак или Афганистан, те бяха подценени, разпуснати и лишени от оръжия и муниции.

Майс призна, че ще бъде предизвикателство снабдяването на дивизията с задоволително муниции до 2025 година във време, когато Западът доставя големи количества боеприпаси на Киев, което в допълнение изчерпва запасите, които са мощно намалели след края на Студената война.

" Ако бързо изпратим муниции на Украйна, самите ние оставаме без такива, до момента в който не постъпят новите поръчки ", изясни той.  " Не можете да си купите муниции в магазина " Направи си самичък ", индустриалните благоприятни условия са намалели през последните 30 години ".

Началникът на армията означи, че това е проблем, пред който са изправени всички сътрудници в НАТО.

" Но поддръжката за Украйна сега е по-важна от основаването на поделение, както акцентира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ", посочи Майс.

По отношение на втората немска дивизия, която би трябвало да бъде приведена в бойна дарба през 2027 година, той съобщи, че цялостното ѝ съоръжение зависи значително от идването на поръчки от специфичния фонд в размер на 100 милиарда евро на равнище войски.

В фрапантна смяна в политиката немският канцлер Олаф Шолц разгласи " Zeitenwende " (исторически преломен момент) след нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 година и основаването на специален фонд за модернизиране на немската войска, която от десетилетия е недофинансирана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР